Nicușor Dan (independent, Primarul General al Municipiului București)
„În programul de guvernare locală din 2016 al candidatului Firea, se preciza că vor fi construite în Capitală 20 de grădinițe cu program prelungit, cu o capacitate totală de 2.500 de locuri. În 2020, primarul PSD Firea prezintă ZERO grădinițe noi.”
Adevărat
Barometru Factual
Electoral
Data verificării: 22.07.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Nicușor Dan – candidat la Primăria Capitalei – a declarat pe 8 iulie 2020: 

„Primarul PSD Gabriela Firea nu a construit în 4 ani de zile nicio grădiniță nouă în București! Iar redeschiderea unor grădinițe administrate de Primăria Capitalei după perioada de nefuncționare impusă de criza coronavirusului nu poate masca acest eșec. În programul de guvernare locală din 2016 al candidatului Firea, se preciza că vor fi construite în Capitală 20 de grădinițe cu program prelungit, cu o capacitate totală de 2.500 de locuri. În 2020, primarul PSD Firea prezintă ZERO grădinițe noi.”

Ce verificăm?

Dacă s-au construit grădinițe de stat, în București, în timpul mandatului de primar al doamnei Firea.

Verificare

În programul de guvernare locală 2016-2020, Gabriela Firea își asuma, printre altele, construirea a 20 de grădinițe cu program prelungit, cu o capacitate de 2500 de locuri, în special pentru copii de patru-cinci ani. 

Și-a reluat promisiunea, sub o altă formă, în anul 2019, când a declarat că Primăria Municipiului București,  a preluat de la primăriile de sector, realizarea a 4 grădinițe și a 5 clădiri after-school. 

Gabriela Firea a răspuns argumentând că atribuția de a face grădinițe revine primăriilor de sector:

Primaria Capitalei, prin Directia de asistenta sociala, se ocupa doar de cresterea numarului de locuri in cresele si gradinitele sociale, adica dedicate familiilor cu venituri foarte mici.

Noi venim in completarea eforturilor primariilor de sector care au, legal, aceasta responsabilitate.

Si in aceasta vara lucram intens pentru deschiderea a 3 crese si gradinite sociale, in sectoarele 2,5 si 6.

Fac aceste precizari pentru ca, fara sa cunoasca legea, desi vrea sa devina primar general, un candidat m-a acuzat ca nu am deschis nicio gradinita noua, in ultimii 4 ani.

Fals! Aceste atributii sunt la sectoare, dar si eu, in completare, am deschis crese si gradinite sociale.

Conform INSSE, numărul de grădinițe din București, a scăzut de la 131 în 2016 la 125 în 2018, cifră actuală și în 2020.

O nouă grădiniță urmează a fi inaugurată în sectorul 6, construcție finanțată din bugetul local și al Ministerului Dezvoltării Regionale. 

Concluzie

Afirmația lui Nicușor Dan este adevărată. Unul din obiectivele programului administrativ al Gabrielei Firea prevedea construcția a 20 de grădinițe, însă nicio grădiniță de stat nu a fost construită din fondurile Primăriei Capitalei, în perioada 2016-2020.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.