Nicușor Dan (independent, Primarul General al Municipiului București)
În momentul acesta, formal, eu nu mai sunt membru USB, ci USR. Mandatul în CGMB este de membru USB. Din momentul în care am candidat la alegerile parlamentare, sunt membru USR (...) De ce nu pot să merg la şedinţe? Pentru că PSD a blocat procesul de fuziune (între USB și USR, n.r.).
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 07.12.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook Nicușor Dan

Context

În urma declarațiilor Gabrielei Firea, potrivit cărora Nicușor Dan este cel mai absent consilier general, cu alte cuvinte consilierul general care absentează de la cele mai multe ședinte, liderul Uniunii Salvați România a declarat:

 

În momentul acesta, formal, eu nu mai sunt membru USB, ci USR. Mandatul în CGMB este de membru USB. Din momentul în care am candidat la alegerile parlamentare, sunt membru USR (…) De ce nu pot să merg la şedinţe? Pentru că PSD a blocat procesul de fuziune (între USB și USR, n.r.).

 

Ce verificăm?

Dacă Nicușor Dan poate sau nu poate participa la ședințele Consiliului General al Municipiului București în calitate de consilier general și ce legătură există între statutul său în CGMB și finalizarea fuziunii USB-USR, pe care a întârziat-o Partidul Social Democrat.

Verificare

Conform declarației sale (min 38), prin candidatura la parlamentare din partea USR, Nicușor Dan și-a pierdut funcția de membru al USB.

Legea 14/2003, legea partidelor politice precizează la art. 8 că:

 

(1) Un cetăţean român nu poate face parte în acelaşi timp din două sau mai multe partide politice.

(2) Înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior.

 

În aceste condiții, legea prevede pierderea mandatului de consilier general. Conform art. 9 din Legea 393/2004 privind Statutul aleșilor locali:

 

(2) Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri:

h^1) pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a carei lista a fost ales;

 

În aceste condiții, Nicușor Dan nu mai poate participa la ședințele CGMB pentru că, așa cum el însuși afirmă, nu mai este membru de drept al acestui for după ce, în 26 octombrie 2016,  a rămas fără calitatea de membru al partidului care l-a propulsat acolo, USB, înainte ca formațiunea să fie absorbită într-un alt partid (în cazul de față USR).

Deși nu mai este membru de drept, Nicușor Dan rămâne în CGMB până când forul va constata pierderea calității de consilier prin demisia din USB și va decide vacantarea postului.

 

Același articol din legea privind statutul aleșilor locali citat mai sus, art. 9, prevede, la alin. (3), încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul local, respectiv de consiliul județean, prin hotărâre, la propunerea primarului ori, după caz, a președintelui consiliului județean sau a oricărui consilier.

 

De aici deducem că încetarea de drept a mandatului s-a produs la momentul demisiei din USB, iar constatarea încetării de drept a mandatului se va produce urmare a hotărârii CGMB. În același timp, înțelegem că însăși Gabriela Firea, cea care-l critică pe Dan pentru absențele repetate din Consiliul General, ar putea propune hotărârea prin care acestuia să i se constate pierderea calității de consilier municipal.

 

Această situație este valabilă indiferent de stadiul fuziunii USB-USR. Chiar și după aprobarea fuziunii USB-USR, Nicușor Dan ar urma să-și piardă mandatul de consilier general, pentru că el și-a pierdut calitatea de membru al partidului care l-a propulsat în CGMB, USB, prin demisie, urmată de intrarea într-un alt partid politic.

 

Concluzie

Declarația lui Nicușor Dan este falsă. Candidatul USR pentru Camera Deputaților nu poate participa la ședințele CGMB pentru că nu mai este consilier general, calitate pe care și-a pierdut-o prin demisia din partidul care l-a propulsat acolo, situație care nu are nicio legătură cu stadiul fuziunii USB-USR, demers contestat în instanță de PSD.

 

*materialul a avut în vedere declarațiile publice ale lui Nicușor Dan cu privire la calitatea sa în cadrul celor două partide aflate în procedură de fuziune

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.