Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

23.05.2016

Nicușor Dan: „Ați avut majoritatea în Consiliul General 3 ani și jumătate"
Gabriela Firea: „Noi avem 18 consilieri municipali din 55, dacă asta înseamnă majoritate (...)"
Nicușor Dan: „Ați avut majoritatea cu USL și ați continuat s-o aveți sub primarul Oprescu timp de 3 ani și jumătate"

Nicușor Dan

USR

Fals

Context

Luni 16 mai 2016, la emisiunea Jurnalul de Seară de la Digi24, moderată de Cosmin Prelipceanu, a avut loc prima dezbatere din această campanie electorală, între trei dintre candidații pentru Primăria Municipiului București: Gabriela Firea, Robert Turcescu și Nicușor Dan.
Candidatul USB, a declarat, adresându-se Gabrielei Firea, “ați avut majoritatea în Consiliul General 3 ani și jumătate”. Gabriela Firea îi răspunde spunând “noi avem 18 consilieri municipali din 55, dacă asta înseamnă majoritate (…)” moment în care Nicușor Dan revine și precizează “ați avut majoritatea cu USL și ați continuat s-o aveți sub primarul Oprescu timp de 3 ani și jumătate”.

Ce verificăm?

Cât timp a avut PSD-ul majoritate în Consiliul General al Municipiului București.

Verificare

Pe site-ul Primăriei găsim structura actuală a CGMB:

PNL 23
PSD 18
Independenți 4
PMP 3
PC 3
PP-DD 2
PLR 1
UNPR 1

Infographic
Membrii CGMB sunt aleși pe liste de partid, demisia unui consilier de la un partid duce la înlocuirea sa cu un consilier de la același partid, iar dacă un consilier renunță la sprijinul politic al partidului său devine independent. În acest moment, niciun partid nu deține majoritatea în CGMB, și nici nu avea cum să dețină majoritatea în perioda iunie 2012 – prezent. Iar în ceea ce privește majoritatea deținută de USL – această alianță politică
s-a destrămat în februarie 2014, deci nu putea fi vorba de 3 ani și jumătate, cât mai degrabă de puțin sub doi ani.

Concluzie

Afirmația lui Nicușor Dan, candidat al Uniunii Salvați Bucureștiul pentru Primăria Municipiului București, este falsă. USL a avut majoritate politică în CGMB mai puțin de doi ani, iar PSD-ul are în prezent doar 32.73 % din 55 de consilieri generali.

Acest website folosește „cookies” pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra stocării acestor cookies pe dispozitivul dvs. Află mai mult