Norica Nicolai (europarlamentar ALDE)
„[...] cu o singură excepție (Finlanda), niciun stat nu a implementat satisfăcător toate recomandările (n.r. din rapoartele Greco)”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 06.08.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Fostul europarlamentar Norica Nicolai a făcut următoarea afirmație pe data de 11 iulie 2019 cu privire la raportul GRECO, pe care România la primit în aceeași lună:

„[…] cu o singură excepție (Finlanda), niciun stat nu a implementat satisfăcător toate recomandările (n.r. din rapoartele Greco).”

Aceasta a mai adăugat că “spre exemplu, Olanda – din 7 recomandări, doar 3 au fost implementate satisfăcător, Portugalia – din 15 recomandări au implementat doar una satisfăcător, Franța – din 11 recomandări, 4 au fost implementate satisfăcător, iar exemplele pot continua.”

Ce verificăm?

Care este situația fiecărei țări cu privire la implementarea recomandărilor GRECO.

Verificare

Grupul de state împotriva corupției (GRECO) este un organism de monitorizare al luptei anti-corupție din cadrul Consiliului Europei, înființat în 1999. El ajută la identificarea deficiențelor în politicile naționale anticorupție, determinând reformele legislative, instituționale și practice necesare. 

Criticile, precum și recomandările la adresa a aproape 50 de state de pe toate continentele, sunt incluse în diferite tipuri de rapoarte și evaluări.

România a primit un raport cu privire la starea justiției chiar la începutul lunii iulie 2019: Raport de follow-up referitor la Raportul ad hoc privind România.

În afară de România și Polonia, niciun alt stat nu a mai fost subiectul unui raport asemănător publicat în acesta an, așadar pentru a verifica situația cu privire la celelalte state, căutăm ultimele lor evaluări pe site-ul GRECO.

Situația pentru o mare parte dintre cele aproape 50 de țări evaluate de GRECO arată așa:

Pentru unele țări, datele de care avem nevoie nu sunt disponibile. Spre exemplu, pentru Ungaria, Liechtenstein, Lituania, Moldova, Monaco datele sunt încă confidențiale, Rusia nu au fost încă evaluată în această rundă, Andorra, San Marino și Ucraina au evaluările în curs.

Totuși, datele sunt suficiente pentru a vedea că: 

  • Într-adevăr, Olanda – din 7 recomandări, a implementat satisfăcător doar 3; Portugalia – din 15 recomandări, a implementat doar una satisfăcător; iar Franța – din 11 recomandări, a implementat doar 4 satisfăcător.
  • Totuși, nu doar Finlanda, ci și Norvegia și-a implementat satisfăcător toate recomandările cerute de GRECO. Acestea două sunt singurele excepții.

Concluzie

Afirmațiile fostului europarlamentar Norica Nicolai sunt parțial adevărate. Are dreptate în privința situației implementării recomandărilor de către Olanda, Portugalia și Franța, dar nu are dreptate cu privire la faptul că doar Finlanda a implementat toate recomandările GRECO.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.