Oana-Gianina Bulai (PSD)
„România se numără printre țările europene cu cele mai mici salarii pentru profesori.”
Adevărat
Barometru Factual
Educatie
Data verificării: 24.01.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 2 ianuarie 2021, Oana Bulai – deputat PSD  a scris pe Facebook: 

„România se numără printre țările europene cu cele mai mici salarii pentru profesori.”

Ce verificăm?

Dacă România se numără printre țările europene cu cele mai mici salarii pentru profesori.

Verificare

Comisia Europeană a publicat anul trecut, în octombrie,  studiul „Teachers’ and School Heads’ Salaries and Allowances in Europe – 2018/19”.

În acest studiu, nivelul salarial este corelat cu produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor.  Astfel, că țările cu cel mai mic PIB pe cap de locuitor (precum Letonia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Muntenegru și Serbia) au și cele mai mici salarii pentru profesori. 

Salarii anuale brute exprimate în euro pentru profesorii cu normă întreagă și complet calificați în școlile publice din țările europene pentru anul 2018-2019 a arătat , potrivit studiului (pag. 13) astfel: 

Studiul precizează că, deși România este una dintre țările europene cu cele mai mici salarii pentru profesori, este și una dintre țările care a avut printre cele mai mari creşteri ale salariilor profesorilor între 2014 şi 2019. 

Asta s-a datorat unei reforme din 2017, când salariile au crescut cu un sfert din diferenţa dintre salariile de bază prevăzute pentru 2022 şi salariul de bază în decembrie 2019. Creșterea a fost între 8% și 22% în funcție de numărul anilor din învățământ.

Concluzie

Afirmația Oanei Bulai este adevărată. România se numără printre țările europene cu cele mai mici salarii pentru profesori. Acest lucru se întâmplă pentru că suntem una din țările cu unul dintre cele mai mici PIB-uri pe cap de locuitor. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.