Paul Stănescu (PSD)
E o acţiune in rem în care tot ce se spune acolo este vorba despre primăria municipiului Slatina. Eu în acea perioadă am fost preşedintele Consiliului Judeţean. Absolut nicio acţiune de acolo nu are legătură cu Consiliul Judeţean.
Adevărat
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 23.10.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Mediafax

Context

La 17 octombrie, Paul Stănescu a fost numit în funcția de viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Președintele Iohannis a declarat în repetate rânduri (cel mai recent în 12 octombrie) că „persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcțiilor statului,” respectiv că „un Guvern trebuie să fie format din oameni curați care nu au niciun fel de probleme, care sunt integri.”

 

Stănescu apare pe portalul instanțelor menționat în calitate de suspect/învinuit în cadrul unui proces prin care DNA a cerut redeschiderea unui dosar închis în 2015. De aici vine și suspiciunea prezentă în spațiul public că Paul Stănescu are calitate de suspect într-un dosar penal, deci nu ar corespunde criteriilor de integritate enunțate de Președintele Iohannis. De altfel, tot la 17 octombrie, Stănescu declara:

Nu e problema mea. Eu v-am spus punctul meu de vedere. În dosarul ăla puteaţi fi chemat şi dumneavoastră. E o acţiune in rem în care tot ce se spune acolo este vorba despre primăria municipiului Slatina. Eu în acea perioadă am fost preşedintele Consiliului Judeţean. Absolut nicio acţiune de acolo nu are legătură cu Consiliul Judeţean.

Ce verificăm?

1. Dacă dosarul penal în care ar fi implicat Paul Stănescu este o acţiune in rem
2. Dacă există elemente din dosar care privesc în vreun fel Consiliul Judeţean Olt

Verificare

Am solicitat informații direct de la sursă, pentru a afla dacă Paul Stănescu, recent numit în funcția de ministru al dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, este vizat in personam, iar DNA ne-a răspuns că dosarul este, de fapt, in rem. Cu alte cuvinte, procurorii DNA încă mai investighează faptele și lucrurile (in rem), fără a putea determina, deocamdată, dacă există responsabilități personale ale unor indivizi implicați (in personam) în modul specific de desfășurare a acelor fapte.

 

Din răspunsul furnizat de DNA, reținem: În dosarul penal nr. 271/P/2012, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial DNA din Craiova au dispus neînceperea urmăririi penale, decizie care a fost infirmată ulterior. Ca urmare, la data de 21 septembrie 2015, Tribunalul Olt a admis cererea DNA de redeschidere a dosarului. În prezent, în acest dosar se desfăşoară acte de urmărire penală in rem (faţă de faptă), deci nu se pot oferi în acest moment alte detalii cu privire la eventuala urmărire penală a unor persoane.

 

Mergând înapoi pe firul evenimentelor, am descoperit că, în plângerea inițială, era vizat și Consiliul Județean Olt, așa cum rezultă din motivarea Tribunalului Olt în cazul redeschiderii dosarului DNA. Dosarul penal nr. 271/P/2012 a fost înregistrat în evidenţele Serviciului Teritorial Craiova din cadrul DNA la 18.11.2012, în baza plângerii formulate de către Nicolae Stan (deputat la acea vreme) împotriva mai multor funcţionari din cadrul Primăriei Municipiului Slatina şi din cadrul Consiliului Judeţean Olt, precum şi împotriva administratorilor unor societăţi comerciale din domeniul achiziţiilor publice, concesionări, vânzări şi investiţii.

Într-un alt dosar, deschis pe numele lui Darius Vâlcov, cu privire la SC Compania de Apă Olt SA, descoperim că aceasta avea ca acţionar majoritar Consiliul Local Slatina cu 90% din acţiuni, Consiliul Judeţean Olt cu 5% din acţiuni şi Consiliile locale Drăgăneşti Olt, Piatra Olt şi Scorniceşti cu restul acţiunilor. Acel dosar penal privește eventuale infracțiuni care ar fi fost săvârșite în legătură cu modalitatea de atribuire a unor contracte de lucrări de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Oltul, reprezentată de către Paul Stănescu (preşedintele Consiliului Judeţean Olt), SC Compania de Apă Olt SA, reprezentată de către Gheorghe Buică, şi Ministerul Mediului, prin Autoritatea de Management a POS Mediu.

Concluzie

Declarația lui Paul Stănescu e adevărată. În acest moment, dosarul în care a fost vehiculat numele său este cercetat in rem. Nu se poate însă verifica dacă dosarul are legătură directă cu activitatea Consiliului Județean Olt, acest lucru urmând să fie decis de procurorii care lucrează în cazul redeschis. Dar, în ceea ce privește absența deplină a problemelor penale, nu este clar dacă Paul Stănescu îndeplinește integral criteriile enunțate de Președintele Iohannis, pentru că există alte dosare care privesc activitatea lui Paul Stănescu din vremea când era președintele Consiliului Județean Olt.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.