Radu Mihaiu (USR, primar Sector 2)
"Autodenunț: și eu am spor de 25% pentru fonduri europene la indemnizație. [...] legea nu permite primarului să renunțe la sporul acesta".
Trunchiat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 15.11.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Într-o postare pe Facebook din 7 noiembrie 2022, Radu Mihaiu a ieșit în apărarea lui Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, în urma acuzațiilor Agenției Naționale de Integritate. ANI a acuzat-o pe Armand de conflict de interese, după ce s-a autonumit manager al unui proiect anticorupție finanțat din fonduri europene, în urma căruia ar fi câștigat 19.000 de lei (o creștere a indemnizației de 30%). Primarul ar fi violat art. 70, 71 și 76 ale Legii 161/2003, conform ANI.

“Autodenunț: și eu am spor de 25% pentru fonduri europene la indemnizație. […] legea nu permite primarului să renunțe la sporul acesta”.

Ce verificăm?

Verificăm cadrul legislativ și relevanța sa în cazul Clotilde Armand.

Verificare

Radu Mihaiu, primar USR sector 2, invocă articolul 16 al Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, conform căruia “Indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor/viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu 25%”.

Legea nu menționează posibilitatea sau imposibilitatea renunțării la această majorare. Totuși, o ordonanță ulterioară modifică legea de bază, exact la articolul citat și introduce posibilitatea angajării de personal din afara instituției, pentru proiectele pe fonduri europene.

În plus, relevanța acestor prevederi, în cazul acuzațiilor aduse lui Clotilde Armand, lipsește. În 8 noiembrie 2022, ANI a emis un comunicat care clarifică legile încălcate de edil. 

Agenția arată că “incidentele de integritate” relevate sunt rezultatul propriei numiri a lui Armand în funcția de manager de proiect. Distinct de majorarea de 25% prevăzută în Legea 161/2003, Armand și-a majorat indemnizația lunară cu până la 30%. Agenția citează:

Art. 76 alin. (1): „primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I.”

Art. 87 alin. (1): „Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: k) orice alte funcții publice sau activități remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale”

Concluzie

Afirmația lui Radu Mihaiu este trunchiată. Deși legea prevede majorarea indemnizațiilor pentru cei care gestionează proiecte pe fonduri europene, acest lucru nu este relevant în contextul cazului Clotilde Armand. ANI susține că edilul Sectorului 1 a încălcat alte legi, pe care afirmația lui Radu Mihaiu nu le acoperă. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.