Radu Molnar (USR, deputat)
„AUR a pierdut până acum 7 deputați din 34 inițial”.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 16.05.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 4 mai 2022, deputatul USR Radu Molnar a scris pe Facebook:

AUR a pierdut până acum 7 deputați din 34 inițial”.

Ce verificăm?

Câți deputați avea AUR când a intrat în Parlament și câți are în prezent. De asemenea, verificăm și structura celorlalte grupuri parlamentare din Camera Deputaților.

Verificare

Partidul AUR a intrat în Parlament în decembrie 2020. În urma alegerilor parlamentare, a obținut 33 de mandate de deputați (cu unul mai puțin decât menționează Radu Molnar). 

Din grupul parlamentar inițial al AUR nu mai fac parte, în acest moment, șapte persoane:

Din cei șapte, unul a decedat și a fost înlocuit de Radu-Vicențiu Grădinaru, ca atare grupul AUR nu a pierdut acest mandat. Restul sunt acum în grupul deputaților neafiliați. 

 Prin comparație:

    • PSD a pierdut un singur mandat. Dumitru Coarnă a fost exclus și este acum neafiliat. Alți doi deputați s-au retras, dar au fost înlocuiți cu alți membri PSD
    • PNL – Liberalii au pierdut 12 membri în noiembrie anul trecut, odată cu congresul în care Florin Cîțu a fost ales președintele partidului: Violeta Alexandru, Bogdan Bola, Claudiu Chira, Ionel Dancă, Nicolae Giugea, George Ionescu, Alexandru Kocsis-Cristea, Gheorghe Adrian Miuțescu, Gabriel Plăiașu, Constantin Șovăială, Ion Ștefan și Antonel Tănase. În plus, Ludovic Orban a fost dat afară din partid, deci al 13-lea mandat pierdut. Un alt deputat a trecut la AUR, ca atare PNL a pierdut 14 mandate față de începutul legislaturii. Tot din rândurile deputaților liberali, o parlamentară a plecat din grup, dar a revenit după trei luni, iar un alt membru și-a dat demisia și a fost înlocuit. Aceste trei mandate au rămas la PNL.
    • USR nu a pierdut niciun membru
    • UDMR a pierdut un mandat, după ce și-a retras sprijinul politic pentru Apjok Norbert, pentru că a prezentat o diplomă de studiu falsă
    • Grupul minorităților nu a pierdut niciun membru.

Se observă, așadar, că, raportat la numărul inițial de mandate, procentul cel mai mare de deputați pierduți îi revine, într-adevăr, AUR.

Concluzie

Afirmația deputatului USR este parțial adevărată. Grupul parlamentar AUR a pierdut, într-adevăr, cel mai mare procent de deputați, de la începutul mandatului, însă cifrele prezentate de Radu Molnar sunt inexacte. AUR a obținut 33 mandate la Camera Deputaților (și nu 34) și a pierdut 6 mandate (și nu 7).

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.