Raluca Prună (fost Ministru al Justiției)
„Apelul la statistici din Occident unde din ce în ce mai mulți oameni ar renunța la proprietate este de neidentificat în vreo statistică. Țara pe care Oana Bogdan și cu mine o cunoaștem bine, fals invocată ca exemplu de schimbare de paradigma asupra proprietații, este una în care procentul de proprietari a crescut mereu în ultimii ani. Peste 70% din belgieni sunt proprietari”
Parțial Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 13.03.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Ca reacție la ideile promovate de Oana Bogdan referitor la renunțarea benevolă la proprietate, în 11 martie 2019, Raluca Prună a făcut următoarele declarații privind rata proprietarilor:

 

Apelul la statistici din Occident unde din ce în ce mai mulți oameni ar renunța la proprietate este de neidentificat în vreo statistică. Țara pe care Oana Bogdan și cu mine o cunoaștem bine, fals invocată ca exemplu de schimbare de paradigma asupra proprietații, este una în care procentul de proprietari a crescut mereu în ultimii ani. Peste 70% din belgieni sunt proprietari”

 

Sursă: Facebook

Ce verificăm?

Care este rata de proprietari în Uniunea Europeană.

Verificare

Pentru a verifica acest lucru ne vom folosi de statistica legată de rata de proprietari pe care o găsim pe Eurostat. Putem vedea procentul proprietarilor și chiriașilor pentru perioada 2009-2017 în țările europene. Datele pentru 2018 încă nu sunt disponibile.

 

Tabelul complet arată în felul următor:

Putem vedea că în 2017, că la nivel european 69,3% cetățeni au preferat să fie proprietari, procentul fiind într-o mică scădere de 1,3% față de 2009.

 

Apoi, observăm că 72,7% din belgienii sunt proprietari, dar procentul nu a crescut în ultimii ani așa cum afirmă Raluca Prună, fiind la același nivel cu anul 2009 și într-o ușoară creștere față de 2016.

 

Există însă țări în care, cetățenii au renunțat la proprietate. De exemplu, dacă în 2009 circa 85,4% din norvegieni erau proprietari, în 2017 procentul a scăzut la 81,5%. Scăderi s-au înregistrat și în Germania, Austria, Danemarca, UK, Suedia, Irlanda, Finlanda, Elveția etc

 

Conform Eurostat, în România există cel mai mare procent de proprietari: 96.8%.

 

Concluzie

Afirmația Ralucăi Prună este parțial falsă pentru că există statistici referitoare la procentul de indivizi care dețin proprietăți în Occident. Apoi, conform Eurostat, Belgia a înregistrat în 2009 și 2017 același procent de proprietari, între acești ani înregistrându-se mici creșteri și descreșteri. Aceasta nu se înșeală când spune că peste 70% din belgieni sunt proprietari.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.