Raluca Turcan (PNL)
Ce vedem în momentul de față? (O preocupare pentru a scăpa hoții din pușcării, o încercare de a albi dosare), un buget mai mic pentru educație (...).
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 28.01.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: România Liberă

Context

Raluca Turcan, președintele interimar al PNL, a făcut câteva declarații de presă vineri, 27 ianuarie 2017, din care reținem:

 

Ce vedem în momentul de față? (O preocupare pentru a scăpa hoții din pușcării, o încercare de a albi dosare), un buget mai mic pentru educație (…).

 

Ce verificăm?

Ne uităm la alocările pentru educație în bugetul de stat pe anul 2017, în comparație cu anii trecuți.

Verificare

Educația se finanțează din două surse principale – direct din bugetul de stat și prin bugetele locale. Din bugetul central se transferă către autoritățile locale unele sume pentru educație, pentru finanțarea de bază a învățământului preuniversitar, sume care sunt evidențiate distinct într-o anexă la Legea Bugetului de Stat. La acestea se adaugă și resurse proprii din bugetele locale, însă cum acestea sunt la latitudinea fiecărei autorități locale, ne vom uita doar la sumele pe care Guvernul e responsabil să le aloce, prin Legea bugetului de stat.

 

În ultima versiune a bugetului de stat pentru 2017 (publicată în 27 ianuarie a.c.), sumele alocate pentru capitolul „Învățământ” pentru acest an sunt mai mari decât în anul precedent cu 13,32%, iar în varianta inițială a bugetului pentru 2017 erau cu 9.71% mai mari decât în 2016.

 

Trebuie specificat că Ministerul Educației gestionează cea mai mare parte din fondurile alocate pentru învățământ, dar nu pe toate (de exemplu, Ministerul Apărării are bani alocați pentru învățământul din școlile militare), de aceea ne vom uita în proiectul de buget de stat la toate sumele alocate pentru capitolul „Învățământ”.

tabel-educatie-turcan

Trebuie specificat că sumele pentru învățământul preuniversitar sunt foarte mici în bugetul de stat pentru că majoritatea alocările (inclusiv banii pentru salarii) se fac prin bugetele locale.

 

Dacă ne uităm la sumele alocate de la bugetul central către bugetele locale (Anexele 4, 5 și 8) la proiectul legii bugetului de stat – Sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate), în comparație cu sumele alocate în 2016 (pentru că nu există încă o execuție bugetară detaliată pentru 2016, am luat în calcul Legea bugetului de stat 2016 și influențele de la rectificările din august și noiembrie), observăm că alocările pentru 2017 sunt mai mari decât în 2016. Este important însă de specificat faptul că pentru unele dintre aceste alocări cadrul legal pentru a putea fi transferate către autoritățile locale a fost creat abia în 2016.

tabel-turcan

 

 

 

Concluzie

Afirmația Ralucăi Turcan este falsă – nu sunt alocate sume mai mici pentru educație în 2017, nici din bugetul de stat și nici din sumele alocate către bugetele locale.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.