Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

24.09.2020

„Cheia reușitei administrației PNL în județul Sibiu stă în fonduri europene. 80% din bugetul de anul acesta, dedicat dezvoltării județului provine din fonduri nerambursabile”

Raluca Turcan

PNL

Sursa afirmației: Facebook

Fals

Context

În contextul campaniei elctorale, pe 14 septembrie 2020, Raluca Turcan-  vicepreședinte PNL  și președintele PNL Sibiu a scris pe Facebook că o susține pe Daniela Câmpean pentru șefia Consiliului Județean Sibiu și totodată a menționat: 

„Cheia reușitei administrației PNL în județul Sibiu stă în fonduri europene. 80% din bugetul de anul acesta, dedicat dezvoltării județului provine din fonduri nerambursabile”

Cheia reușitei administrației PNL în județul Sibiu stă în fonduri europene. 80% din bugetul de anul acesta, dedicat…

Publicată de Raluca Turcan pe Luni, 14 septembrie 2020

Ce verificăm?

Dacă fondurile europene nerambursabile reprezintă 80% din bugetul Consiliului Județean Sibiu.

Verificare

Documentul privind secțiunea de dezvoltare a bugetului Consiliului Județean pe anul 2020 prevede venituri totale de aproape 274 de milioane de lei.

Din cele opt surse independente de venituri, ultimele trei se referă la fonduri europene nerambursabile. Județul Sibiu nu se bazează pe banii europeni din programele operaționale, în schimb primește peste 101 milioane de lei pe proiecte aprobate prin Fondul European de Dezvoltare Regională și alte 4 milioane de lei din Fondul Social European.

Calculele matematice arată că suma de 105.744.000 de lei reprezintă 38,60% din totalul pe anul acesta.

Concluzie

Afirmația Ralucăi Turcan este falsă. Bugetul Consiliului Județean Sibiu nu se bazează în proporție de 80% pe fonduri europene nerambursabile. În realitate, procentul este mai mic de 40%.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.