Raluca Turcan (PNL)
„Începând de astăzi, specialistul în economie Viorica Dăncilă va aviza toate comunicatele INS! PSD-ALDE pun mâna pe o nouă instituţie a statului român. Astăzi este rândul INS. Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, tocmai şi-a subordonat direct Institutul Naţional de Statistică, printr-o Hotărâre de Guvern. ”

Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 12.04.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Ziarul Financiar

Context

În ședința de Guvern din 12 aprilie 2018, pe lista inițiativelor legislative s-a aflat un proiect de Hotărâre prin care Institutul Național de Statistică trece în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.

 

Raluca Turcan a reacționat la această veste afirmând că astfel Guvernul își subordonează INS:

 

Începând de astăzi, specialistul în economie Viorica Dăncilă va aviza toate comunicatele INS! PSD-ALDE pun mâna pe o nouă instituţie a statului român. Astăzi este rândul INS. Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, tocmai şi-a subordonat direct Institutul Naţional de Statistică, printr-o Hotărâre de Guvern.

 

Ce verificăm?

Verificăm dacă, prin această Hotărâre de Guvern, Institutul Național de Statistică este subordonat premierului.

Verificare

Iată ce scrie în proiectul de Hotărâre:

În ce fel stătea situația până acum? Răspunsul este simplu. La fel. În Hotărârea 957/2005 privind organizarea și funcționarea Institutului Național de Statistică se preciza că:

Institutul Național de Statistică era și până acum în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului. Ce se schimbă? În legislația de până acum, coordonarea se asigura prin Cancelaria Prim-Ministrului și nu prin Secretariatul General al Guvernului. Numai că prin Ordonanța de Urgență 1/2017, Cancelaria Prim-Ministrului a fost desființată, atribuțiile sale fiind preluate de către Secretariatul General al Guvernului:

 

Concluzie

Afirmația Ralucăi Turcan este falsă – prim-ministrul nu și-a subordonat Institutul Național de Statistică prin această Hotărâre, ci această instituție era deja în subordinea sa. Doar că guvernanții au uitat să actualizeze legislația din 5 ianuarie 2017, când s-a desființat Cancelaria Prim-Ministrului și până acum.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.