Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

12.04.2018

„Începând de astăzi, specialistul în economie Viorica Dăncilă va aviza toate comunicatele INS! PSD-ALDE pun mâna pe o nouă instituţie a statului român. Astăzi este rândul INS. Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, tocmai şi-a subordonat direct Institutul Naţional de Statistică, printr-o Hotărâre de Guvern. ”

Raluca Turcan

PNL

Sursa afirmației: Ziarul Financiar

Fals

Context

În ședința de Guvern din 12 aprilie 2018, pe lista inițiativelor legislative s-a aflat un proiect de Hotărâre prin care Institutul Național de Statistică trece în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.

 

Raluca Turcan a reacționat la această veste afirmând că astfel Guvernul își subordonează INS:

 

Începând de astăzi, specialistul în economie Viorica Dăncilă va aviza toate comunicatele INS! PSD-ALDE pun mâna pe o nouă instituţie a statului român. Astăzi este rândul INS. Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, tocmai şi-a subordonat direct Institutul Naţional de Statistică, printr-o Hotărâre de Guvern.

 

Ce verificăm?

Verificăm dacă, prin această Hotărâre de Guvern, Institutul Național de Statistică este subordonat premierului.

Verificare

Iată ce scrie în proiectul de Hotărâre:

În ce fel stătea situația până acum? Răspunsul este simplu. La fel. În Hotărârea 957/2005 privind organizarea și funcționarea Institutului Național de Statistică se preciza că:

Institutul Național de Statistică era și până acum în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului. Ce se schimbă? În legislația de până acum, coordonarea se asigura prin Cancelaria Prim-Ministrului și nu prin Secretariatul General al Guvernului. Numai că prin Ordonanța de Urgență 1/2017, Cancelaria Prim-Ministrului a fost desființată, atribuțiile sale fiind preluate de către Secretariatul General al Guvernului:

 

Concluzie

Afirmația Ralucăi Turcan este falsă – prim-ministrul nu și-a subordonat Institutul Național de Statistică prin această Hotărâre, ci această instituție era deja în subordinea sa. Doar că guvernanții au uitat să actualizeze legislația din 5 ianuarie 2017, când s-a desființat Cancelaria Prim-Ministrului și până acum.

Acest website folosește „cookies” pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra stocării acestor cookies pe dispozitivul dvs. Află mai multe

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.