Raluca Turcan (PNL, ministra Culturii)
Scumpirea carburanților a fost cauza principală care a generat alte scumpiri. Din nou, cifrele INS vorbesc de la sine: în septembrie față de august, România a înregistrat cea mai mare creștere de prețuri din ultimul an (0,50%).  [...] Inflația s-a reaprins și a ajuns la cel mai mare nivel al ultimilor doi ani. Veniturile românilor sunt erodate zi de zi, măririle salariale de pe hârtie se dovedesc o cacealma.
Adevărat
Barometru Factual
Energie
Data verificării: 13.10.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a publicat pe pagina personală de Facebook o serie de comentarii pe marginea celui mai recent comunicat de presă al INS:

 

Scumpirea carburanților a fost cauza principală care a generat alte scumpiri. Din nou, cifrele INS vorbesc de la sine: în septembrie față de august, România a înregistrat cea mai mare creștere de prețuri din ultimul an (0,50%).  […] Inflația s-a reaprins și a ajuns la cel mai mare nivel al ultimilor doi ani. Veniturile românilor sunt erodate zi de zi, măririle salariale de pe hârtie se dovedesc o cacealma.

 

Ce verificăm?

1. Dacă în luna septembrie s-a înregistrat cea mai mare creștere de prețuri din ultimul an și care este procentul aferent creșterii
2. Dacă în luna septembrie s-a înregistrat cea mai mare rată a inflației din ultimii doi ani

Verificare

  1. Paragraful din comunicatul INS la care Raluca Turcan face trimitere este următorul:Facem distincţia între IPC (indicii preţurilor de consum) care se referă la cheltuielile pentru consumul final în gospodării şi este indicatorul folosit în general pentru a calcula rata inflaţiei, şi IAPC (indicele armonizat al preţurilor de consum), care este un set de indici la nivelul UE, conceput în principal pentru a evalua stabilitatea preţurilor în zona Euro. Mai multe despre aceşti indici puteţi citi aici. Valoarea pe care Raluca Turcan o indică este cea aferentă IAPC.
  2. Pentru a vedea evoluţia ratei inflaţiei în ultimii doi ani, am consultat raportarea lunară a INS cu privire la IPC:  Putem observa că valoarea maximă din ultimii doi ani a fost într-adevăr atinsă în septembrie 2017.În ceea ce priveşte creşterea preţurilor carburantului, am demonstrat factual că acest lucru este adevărat aici, aici, aici şi aici.

Concluzie

Declaraţiile Ralucăi Turcan sunt adevărate, într-adevăr în luna septembrie 2017 am avut cea mai mare creștere a indicelui prețurilor de consum. Și da, a venit la pachet cu creșterea prețurilor la carburanți.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.