Remus Pricopie
„Anul acesta avem 22 miliarde, cel mai mare buget de până acum pe care l-a acordat Guvernul pentru Educație”
Parțial Fals
Barometru Factual
Educatie
Data verificării: 24.09.2014
www.factual.ro

Context

În 23 septembrie, moțiunea simplă „PSD amanetează educația pentru a achiziționa voturi”, inițiată de ACL, a fost discutată în plenul Camerei Deputaţilor. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că:

„Anul acesta avem 22 miliarde, cel mai mare buget de până acum pe care l-a acordat Guvernul pentru Educație. Ieri am obținut prin ordonanță de urgență încă 50 milioane de euro pentru Educație, banii merg către profesori care primesc o sumă forfetară pentru dezvoltare profesională”.

Ce verificăm?

Din afirmaţia ministrului educaţiei înţelegem că în 2014 a fost alocată din buget cea mai mare sumă pentru educaţie. De aceea, ne uităm la evoluţia cheltuielilor bugetare cu educaţia în ultimii ani.

Verificare

În fiecare an, când este adoptat bugetul, Ministerul Finanţelor Publice publică un raport care analizează cadrul macroeconomic şi evoluţiile bugetare. În Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2014, la pagina 55, găsim evoluţia cheltuielilor cu educaţia şi cercetarea în perioada 2009-2014:

Raport

Trebuie specificat faptul că, de la adoptarea bugetului pe 2014, a avut loc o rectificare bugetară, în care bugetul învăţământului a fost suplimentat cu 20 milioane de lei prin realocarea unor fonduri europene nerambursabile, iar autorităţile locale au mai primit 150 milioane de lei pentru „finanţarea cheltuielilor determinate de plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat” (formulare oficială, evidențierea aparține redacției).

Ministrul Educaţiei a afirmat că în şedinţa de guvern din 22 septembrie au mai fost alocate 50 milioane de euro pentru educaţie, adică aproximativ 220 milioane de lei (la momentul redactării acestui articol OUG nu este încă publicată în Monitorul Oficial, deci nu avem o sumă exactă).

Adunând însă aceste sume la bugetul iniţial din 2014, ajungem la un total de aproximativ 22.234 milioane de lei. Aceasta înseamnă, în termeni nominali, că într-adevăr avem cel mai mare buget alocat pentru educatie, din 2009 până acum.

Însă nu trebuie să uităm că bugetele, ca şi orice altfel de cheltuieli, trebuie evaluate luând în calcul şi alţi factori, cum ar fi inflaţia. De aceea, dacă ne uităm la procentul din bugetul general consolidat alocat pentru educaţie, vedem că prin aceste influenţe procentul alocat în acest moment din BGC (233.106 milioane) este de 9.53% – mai puţin decât în 2009 şi 2010, mai mult decât în 2012, 2013 şi 2014 (până la rectificare) şi aproximativ la fel de mult ca în 2011.

Concluzie

Afirmaţia ministrului Remus Pricopie este parţial falsă. Raportarea sumei prevăzute în buget la sumele prevăzute în anii precedenţi, în valoare absolută, îi dă dreptate ministrului educaţiei. Însă o raportare procentuală, mai potrivită în cazul în care calculăm evoluţii multianuale şi luăm în considerare inflaţia, precum şi alţi factori economici importanţi, arată că sumele alocate pt educație în 2014 nu sunt mai mari decât în 2009 – 2010.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.