Șerban Nicolae (PSD)
Eu nu am propus să fie grațiați corupții. Am văzut că proiectul de lege mi-ar aparține mie, că eu am făcut amendamente pentru a fi grațiați corupții. Repet, mi-e foarte greu să lupt cu imaginația celor care nasc tot felul de năzbâtii, tot felul de inepții, le aruncă în spațiul public și ele se difuzează și unii oameni le cred.
Fals
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 16.03.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24

Context

Șerban Nicolae, senator PSD, a oferit, luni 13.03.2017, câteva precizări cu privire la amendamentele pe care le-a depus la Legea pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Dintre acestea, reținem:   

 

Eu nu am propus să fie grațiați corupții. Am văzut că proiectul de lege mi-ar aparține mie, că eu am făcut amendamente pentru a fi grațiați corupții. Repet, mi-e foarte greu să lupt cu imaginația celor care nasc tot felul de năzbâtii, tot felul de inepții, le aruncă în spațiul public și ele se difuzează și unii oameni le cred.

 

Ce verificăm?

Dacă, urmare a amendamentelor depuse de senatorul Șerban Nicolae la Legea pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate, proiectul de act normativ a ajuns la forma care ar permite grațierea unor persoane vinovate de corupție.

Verificare

Un proiectul de act normativ privind Legea pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate a fost inițiat de Guvernul Grindeanu, lucru anunțat încă din seara de 31 ianuarie de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache.

 

În proiectul Guvernului, aflat în prezent în dezbaterea Comisiei Juridice a Senatului, se precizează, la articolul 5 alineatul 2, că nu pot fi grațiați cei condamnați pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență, respectiv infracțiunile de corupție din codul penal. La litera B a aceluiași alineat, Guvernul propunea ca grațierea să nu vizeze nici persoane condamnate pentru infracțiuni prevăzute de Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

 

Persoanele care au comis aceste fapte erau așadar exceptate și nu puteau fi vizate de grațierea propusă.

 

Printr-un document dat publicității de HotNews, a cărui veridicitate a fost asumată chiar de el prin mai multe declarații publice, Șerban Nicolae a propus amendarea proiectului inițiat de Guvern. Propunerea lui Nicolae este, de fapt, o nouă formă pentru proiectul de lege venit de la Guvern.

 

Între multele schimbări pe care le propune prin documentul citat de HotNews, Șerban Nicolae elimină luarea și darea de mită, traficul și cumpărarea de influență, precum și toate infracțiunile prevăzute de Legea 78/2000 dintre faptele pentru comiterea cărora deținuții nu vor fi grațiați.

 

Cu alte cuvinte, eliminând aceste fapte dintre excepțiile de la grațiere propuse inițial de Guvern, prin amendamentul pe care l-a avansat, Șerban Nicolae a transformat proiectul de lege a grațierii întocmit de Guvernul Grindeanu, dintr-unul care nu permitea condamnaților pentru fapte de corupție să scape de închisoare într-unul care prevede această posibilitate.

Concluzie

În aceste condiții, declarația lui Șerban Nicolae este falsă: ca urmare a amendamentelor propuse de el, proiectul de lege privind grațierea (propus de Guvern) a ajuns să permită eliberarea celor condamnați pentru corupție.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.