Siegfried Mureșan (Europarlamentar PNL)
România nu a absorbit până acum niciun ban din cele 302 milioane de euro alocate țării noastre prin Inițiativa pentru Ocuparea Tinerilor, în exercițiul financiar 2014 - 2020
Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 04.06.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

​Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL/PPE) a publicat, pe pagina sa de Facebook, o postare despre absorbția de fonduri din cadrul Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor:

„România nu a absorbit până acum niciun ban din cele 302 milioane de euro alocate țării noastre prin Inițiativa pentru Ocuparea Tinerilor, în exercițiul financiar 2014 – 2020. Vorbim, așadar, de o rată de absorbție de 0% a fondurilor destinate ocupării tinerilor, deși au trecut 4 ani și jumătate de la lansarea noului cadru financiar multianual. […] Din cauza dezinteresului total al guvernelor PSD – ALDE, șomajul în rândul tinerilor din România s-a situat la 16,8% în martie 2018. Concret, 1 din 6 tineri români nu are un loc de muncă.”

Ce verificăm?

Care este situaţia absorbției de fonduri pentru Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor.

Verificare

Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor (abreviată YEI, Youth Employment Initiative) reprezintă, potrivit site-ului Comisiei Europene, una dintre principalele resurse financiare ale UE menite să sprijine punerea în aplicare a programelor din cadrul Garanției pentru tineret. Inițiativa a fost lansată pentru a le oferi sprijin tinerilor care locuiesc în regiuni unde rata șomajului depășea 25 % în 2012.”

Iniţiativa se adresează tinerilor care nu lucrează şi nu urmează un program educaţional sau de formare profesională, obiectivul asumat fiind acela de a sprijini beneficiarii aflaţi în situaţii dificile.

Pentru actualul exerciţiu financiar (2014-2020), bugetul total al iniţiativei depăşeşte 10,3 miliarde de Euro (din care 8,8 miliarde din bugetul UE) pentru toate statele eligibile. YEI vine în completarea altor acţiuni cu acelaşi obiectiv de la nivel naţional, susţinute majoritar din Fondul Social European şi este implementată folosind acelaşi set de reguli al FSE.

 

Portalul dedicat prezintă situaţia alocărilor şi a  absorbţiei. În ceea ce priveşte România, situaţia este următoarea (cifrele acoperind perioada de până la 31 decembrie 2017 și fiind actualizate la 4 iunie 2018):

România, cu alocări de aproape 329 milioane de Euro (locul 8), este singurul stat beneficiar cu 0 implementare şi absorbţie din cadrul acestui program potrivit ultimelor date disponibile.

În ceea ce priveşte şomajul în rândul tinerilor, cel mai recent comunicat al INS arată că 16,8% din tineri (grupa de vârstă 15-24 ani) se aflau în şomaj (date aferente lunii martie):

Concluzie

Afirmaţia lui Siegfried Mureşan este adevărată – România are rată de absorbţie 0% în cazul Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, fiind singurul stat beneficiar aflat în această situaţie.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.