Sorin Grindeanu (PSD, ministrul Transporturilor)
Din punctul meu de vedere, nu are cum să mă excludă vreodată Liviu Dragnea, că nu mă poate exclude el de câte ori mă pot eu reînscrie
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 20.06.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: News.ro

Context

Sorin Grindeanu a mers, sâmbăta trecută, la sediul PSD Timiş, la două zile după ce a fost exclus din PSD prin decizie a Comitetului Executiv Național al formațiunii. Întrebat de presă dacă a venit să se reînscrie în partid, Grindeanu a lăsat să se înțeleagă că motivul pentru care nu se reînscrie chiar atunci în partid este acela că decizia de excludere nu ar fi fost transmisă de la centru. Conform News.ro, la întâlnirea cu membrii și susținătorii PSD Timiș, premierul a declarat:

 

Am fost, sunt şi voi fi membru în acest partid, nu am schimbat partidul, nu vreau şi nu pot. Sunt pesedist şi punct. Nu poate să mă dea Liviu Dragnea afară ori de câte ori vrea. Organizaţia pe care o conduc consideră că sunt membru şi, aşa cum spuneam, am venit să văd pulsul organizaţiei Timişoara, pe care o conduc. (…) De altfel, domnii au cam uitat să trimită actele cu excluderea mea din partid. Din punctul meu de vedere, nu are cum să mă excludă vreodată Liviu Dragnea, că nu mă poate exclude el de câte ori mă pot eu reînscrie.

 

Ce verificăm?

Care sunt condiţiile în care Sorin Grindeanu se poate reînscrie în PSD, după decizia CEx prin care a fost exclus.

Verificare

Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD în ziua de joi, 15 iunie, în urma unei şedinţe a CEx, după refuzul său de a demisiona din funcția de premier ca urmare a retragerii sprijinului politic din partea Coaliției PSD-ALDE.

Pentru a afla care este parcursul pentru reînscrierea în partid, vom consulta Statutul PSD :

 

Articolul 11 oferă detalii despre cum poate fi dobândită calitatea de membru:

Poate deveni membru al Partidului Social Democrat, pe baza liberei adeziuni, orice cetățean român care, potrivit Constituției, are drept de vot fără deosebire de rasă, naționalitate, etnie, religie, sex, avere sau origine socială și care îndeplinește următoarele condiții:

(1) A împlinit vârsta de 18 ani.

(2) Recunoaște Statutul PSD și Programul Politic al partidului.

(3) Are o conduită profesională, morală și politică corespunzătoare intereselor țării și ale partidului.

Articolul 23 limitează dobândirea calităţii de membru:

Nu pot fi membri ai Partidului Social Democrat:

(1) Persoanele lipsite de drepturi electorale, cu excepția celor precizate la art. 13.

(2) Persoanele cărora le este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetățenești sau, prin Constituție sau lege, le este interzisă asocierea politică.

(3) Persoanele care au suferit condamnări pentru trădarea intereselor țării, pentru infracțiuni săvârșite cu violență sau pentru alte fapte antisociale grave.

(4) Persoanele compromise moral și politic.

(5) Persoanele care promovează violența, ideologia fascistă, anarhismul, rasismul, șovinismul, separatismul etnic sau teritorial și orice alte idei ori acțiuni extremiste sau contrare intereselor naționale, drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

De asemenea, la articolul 143 găsim că CEx:

(9) hotărăște, în situații excepționale, cu 2/3 din voturile membrilor săi, sancționarea cu excludere din partid a oricărui membru, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD;

Dat fiind contextul în care Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, în cazul unei tentative de a se reînscrie în partid, împotriva lui Grindeanu ar putea fi invocate prevederile articolelor de mai sus. Acest lucru depinde însă de hotărârile interne ale partidului.

Vom considera, totuşi, că Sorin Grindeanu ar fi considerat eligibil la momentul la care depune o nouă cerere de adeziune pentru a redobândi calitatea de membru PSD.

Articolul 35 din statut este cel care îl împiedică definitiv pe Grindeanu să facă acest lucru în următorul an:

Solicitarea pentru reprimire în partid pentru persoanele care au fost sancționate cu excludere sau și-au pierdut calitatea de membru prin înscrierea în alte partide, poate fi luată în dezbatere și aprobată de conducerea organizației după trecerea unui termen de minim un an de la data excluderii sau a pierderii calității de membru.

 

Astfel, Sorin Grindeanu poate solicita reînscrierea în partid doar după trecerea unui interval de cel puţin un an de la data excluderii, care a avut loc în ziua de joi, 15 iunie 2017.

 

Concluzie

Declarația lui Grindeanu este falsă. Dacă ne uităm la statut, el nu se putea reînscrie în PSD sâmbătă, când a mers la organizația județeană Timiș, al cărei membru a fost până la decizia CEx, și nici nu se poate reînscrie în partid mai devreme de un an cu respectarea statului formațiunii. Implicit, nu se poate reînscrie în partid atât de ușor “de câte ori va fi exclus”, statutul punând explicit acea condiție a trecerii unui an de la decizie.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.