Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

24.05.2016

„Cumpărarea de aparatură de înaltă tehnicitate s-a făcut [...] centralizat tocmai pentru a nu permite o serie întreagă de derapaje.”

Sorin Oprescu

Parțial Fals

Context

În cadrul dezbaterii electorale pentru alegerea primarului general al municipiului București oraganizată de Antena 3, fostul primar Sorin Oprescu a declarat (min 1.01.00):
„Cumpărarea de aparatură de înaltă tehnicitate s-a făcut, în anii de care vă vorbeam [n.r. – în mandatul său de primar] , s-a făcut centralizat tocmai pentru a nu permite o serie întreagă de derapaje.”

Ce verificăm?

Verificăm procedura de achiziții prin care s-au cumpărat echipamente medicale în mandatul lui Sorin Oprescu.

Verificare

Mandatul lui Sorin Oprescu s-a desfășurat între iunie 2008 și septembrie 2015. Spitalele au fost descentralizate și trecute în subordinea autorităților locale în 2010. Ne-am uitat așadar pe site-ul de licitații publice, pentru această perioadă, după codul CPV* 33100000-1 (codul pentru echipamente medicale).

 

Am găsit doar două contracte centralizate pentru acest cod CPV, ambele din 2010 – unul realizat direct de Primăria Municipiului București, iar celălalt de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale. În rest am găsit o multitudine de achiziții realizate individual de către spitalele aflate în subordinea Primăriei Muncipiului București:

oprescu-echipamente-medicale-2oprescu-echipamente-medicale

Concluzie

Afirmația lui Sorin Oprescu este parțial falsă. Nu se poate spune că achiziționarea de aparatură medicală în sistem centralizat a fost o regulă în mandatul lui Sorin Oprescu.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.