Sorin Oprescu
„Cumpărarea de aparatură de înaltă tehnicitate s-a făcut [...] centralizat tocmai pentru a nu permite o serie întreagă de derapaje.”
Parțial Fals
Barometru Factual
Electoral
Data verificării: 24.05.2016
www.factual.ro

Context

În cadrul dezbaterii electorale pentru alegerea primarului general al municipiului București oraganizată de Antena 3, fostul primar Sorin Oprescu a declarat (min 1.01.00):
„Cumpărarea de aparatură de înaltă tehnicitate s-a făcut, în anii de care vă vorbeam [n.r. – în mandatul său de primar] , s-a făcut centralizat tocmai pentru a nu permite o serie întreagă de derapaje.”

Ce verificăm?

Verificăm procedura de achiziții prin care s-au cumpărat echipamente medicale în mandatul lui Sorin Oprescu.

Verificare

Mandatul lui Sorin Oprescu s-a desfășurat între iunie 2008 și septembrie 2015. Spitalele au fost descentralizate și trecute în subordinea autorităților locale în 2010. Ne-am uitat așadar pe site-ul de licitații publice, pentru această perioadă, după codul CPV* 33100000-1 (codul pentru echipamente medicale).

 

Am găsit doar două contracte centralizate pentru acest cod CPV, ambele din 2010 – unul realizat direct de Primăria Municipiului București, iar celălalt de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale. În rest am găsit o multitudine de achiziții realizate individual de către spitalele aflate în subordinea Primăriei Muncipiului București:

oprescu-echipamente-medicale-2oprescu-echipamente-medicale

Concluzie

Afirmația lui Sorin Oprescu este parțial falsă. Nu se poate spune că achiziționarea de aparatură medicală în sistem centralizat a fost o regulă în mandatul lui Sorin Oprescu.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.