Stelian Ion (Ministrul Justiției)
„Inițial, CSM a fost împotriva înființării Secției speciale. Acum, paradoxal, pare a fi împotriva desființării.”
Adevărat
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 02.03.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: b1.ro

Context

Pe 18 februarie 2021, Stelian Ion – ministrul Justiției – a afirmat că:

„Inițial, CSM a fost împotriva înființării Secției speciale. Acum, paradoxal, pare a fi împotriva desființării.”

Ce verificăm?

Dacă inițial Consiliului Superior al Magistraturii a fost împotriva înființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, iar acum s-a răzgândit.

Verificare

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a fost înfiinţată în iulie 2018 prin Legea nr. 207/2018, cu toate că proiectul legislativ primise, într-o primă etapă, aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

La acel moment, CSM considera apariția secției ca fiind nejustificată pentru că existau deja structuri care investigau infracțiuni făcute de judecători sau procurori și pentru că pentru celelalte puteri din stat sau alte categorii socio-profesionale nu există structuri investigative speciale. Mai mult, avizul negativ menționează că nu s-a făcut niciun studiu de impact.

În octombrie 2018, Guvernul a dat ordonanța de urgență pentru operaționalizarea SIIJ, fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a motivat atunci că ordonanța de urgență a fost dată pentru că legea, care a intrat în vigoare în 23 iulie 2018, prevedea că secţia va începe să funcţioneze în trei luni, iar la CSM nu au fost demarate procedurile pentru operaţionalizarea secţiei.  Un an mai târziu, CCR a menționat într-o decizie că operaționalizării secției prin ordonanță de urgență a fost făcută cu respectarea Constituției.

În 23 octombrie 2018, când Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie și-a început activitatea, CSM a transmis că:

„Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă convingerea că noua structură specializată va contribui la asigurarea unei protecţii adecvate a magistraţilor împotriva presiunilor exercitate asupra lor, sporind garanţiile de independenţă ale acestora. Aceste garanţii sunt, în egală măsură, premise indispensabile pentru accesul justiţiabililor şi societăţii, în ansamblu, la un act de justiţie realizat doar în litera şi spiritul legii.”

În 28 mai 2020, CSM a avizat negativ  un proiect de lege depus de USR la Camera Deputaţilor privind desfiinţarea Secției speciale. Au existat atunci 10 voturi împotriva desființării Secției speciale, opt voturi pentru, iar un vot a fost nul.

În 11 februarie 2021, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ proiectului de lege privind desfiinţarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Avizul este unul consultativ.

CSM a spus că desființarea SIIJ „nu este însoțită de instituirea unor garanții menite să dea eficiență principiului independenței justiției prin asigurarea unei protecții adecvate a judecătorilor și procurorilor împotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor”. În opinia membrilor CSM, existența SIIJ oferă o garanție a protejării independenței justiției.

În februarie 2021, Guvernul a trimis în Parlament proiectul de lege privind desființarea secției speciale.

Concluzie

Afirmația ministrului Justiției Stelian Ion este adevărată. Inițial, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Apoi, a votat împotriva desființări SIIJ.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.