Teodor Meleșcanu (Fost membru ALDE (până în 2019))
Nu, nu era la Nancy, dar n-are nicio importanță(...)
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 14.11.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: 24/7

Context

În emisiunea 24/7, moderată de Tudor Mușat la Digi24, a avut loc o discuție în contradictoriu între fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, și fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu:

 

Vlad Alexandrescu: Ceea ce s-a întâmplat în experiența românească este că domnul Meleșcanu, care se află lângă noi pe platou, după ce a fost la Paris și i-a trimis pe alegătorii români la Nancy să studieze stilul art nouveau la 380 km de capitala Franței

Teodor Meleșcanu: Nu, nu era la Nancy, dar n-are nicio importanță(…)

 

Ce verificăm?

Dacă în perioada în care era ministru de Externe, Teodor Meleșcanu a făcut vreo declarație oficială prin care îi trimitea pe alegătorii români din Paris la Nancy.

Verificare

Discuția dintre cei doi policieni are ca temă situația creată pe 16 noiembrie 2014, atunci când, la cel de al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale, românii din Paris au stat la cozi sau nu au reușit să voteze.

Aflat la Paris, ministru de Externe din acea perioadă, Teodor Meleșcanu, a declarat:

Pentru alegerile prezidențiale din 2014, în Franța au fost organizate 9 secții de votare, dintre care 2 în Paris. Cea mai apropiată secție de votare de secțiile de votare din Paris este cea de la Nancy, aflată la peste 350 km (distanța variază până la 390 km, în funcție de traseu și mijlocul de transport folosit).

 

 

Concluzie

Declarația lui Teodor Meleșcanu din cadrul emisiunii 24/7 este falsă. Pe 16 noiembrie 2014  le-a recomandat românilor care voiau să voteze în cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezindențiale să meargă la Nancy.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.