Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

08.04.2016

Nicăieri în Uniunea Europeană nu există sancțiune penală pentru abuz în serviciu.

Traian Băsescu

PMP

Fals

Context

Într-o emisiune televizată, din data de 3 aprilie, Traian Băsescu a vorbit, printre altele, și despre infracțiunea de abuz în serviciu. În acest context, liderul PMP a afirmat că:

Nicăieri în Uniunea Europeană nu există sancțiune penală pentru abuz în serviciu.

Ce verificăm?

Dacă abuzul în serviciu mai este sancționat penal în măcar o altă țară din Uniunea Europeană.


Verificare

Infracțiunea de abuz în serviciu este definită în Noul Cod Penal, din România, astfel:

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

declaratia-saptamanii-basescu-a-spus-ca-in-ue-nu-exista-sanctiune-penala-pentru-abuz-in-serviciu-body-image-1460136935-size_1000

Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției (UNCAC), semnată de 140 de țări din întreaga lume, cuprinde un articol intitulat „abuse of functions”. Adică, prevederi specifice care privesc abuzul în serviciu:

Prin evaluări reciproce, țările semnatare verifică dacă prevederile din Convenție sunt transpuse în dreptul intern al țărilor care au aderat la UNCAC. Majoritatea rapoartelor referitoare la țări membre UE (acolo unde există) menționează că abuzul în serviciu este reglementat și sancționat în statele Uniunii Europene. Fie sub denumirea „abuse of functions”, fie sub cea de „abuse of office”.

Deși legislația fiecărei țări are specificul său în ceea ce privește formularea exactă a articolelor referitoare la acestă faptă sau pedepsele prevăzute, în multe dintre cazuri se prevede pedeapsa cu închisoarea. Adică fix o sancțiune penală (aici poți să consulți majoritatea codurilor penale ale țărilor europene). În Slovacia, de exemplu, atât formularea, cât și pedeapsa, sunt foarte asemănătoare cu situația din țara noastră:

declaratia-saptamanii-basescu-a-spus-ca-in-ue-nu-exista-sanctiune-penala-pentru-abuz-in-serviciu-body-image-1460136950

Concluzie

Afirmația lui Traian Băsescu este falsă. România nu este singura țară din Uniunea Europeană în care abuzul în serviciu se sancționează penal.

*articol publicat și pe VICE

© 2021 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.