Tudor Benga (USR-PLUS)
Cât privește relația României cu Germania de azi cred că a spune doar că discutăm de cel mai mare partener comercial al nostru, de cel mai mare investitor străin direct în România, si de a treia țară ca destinație de imigrație după Italia și Spania e doar un grăunte din cât de complexă și importantă e această relație.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Externe
Data verificării: 29.08.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Deputatul USR Tudor Benga a comentat pe marginea câtorva subiecte actuale, printre care şi relaţia România-Germania, ponind de la comentariile politice recente:

 

Cât privește relația României cu Germania de azi cred că a spune doar că discutăm de cel mai mare partener comercial al nostru, de cel mai mare investitor străin direct în România, si de a treia țară ca destinație de imigrație după Italia și Spania e doar un grăunte din cât de complexă și importantă e această relație.

Ce verificăm?

Dacă Germania este cel mai important partener comercial al României, respectiv dacă reprezintă a treia ţară ca destinaţie de imigraţie pentru români.

Verificare

1. Este Germania cel mai important partener comercial al României?

Pentru a identifica cel mai important partener comercial al României, am consultat sumele rezultate din importuri şi exporturi, raportate pentru fiecare stat în parte. Cum peste două treimi din comerţ se desfăşoară în cadrul Uniunii Europene, ne-am concentrat asupra acestor state. Datele utilizate sunt disponibile pe site-ul INS, secţiunea Comerţ exterior.

(click pe imagini pentru mărire)

În ceea ce priveşte relaţiile comerciale ale României în interiorul Uniunii Europene, am consultat datele din ultimii 10 ani legate de importuri, respectiv exporturi:

(click pe imagini pentru mărire)

Vizualizând datele aferente ultimilor 10 ani, observăm că în medie un sfert din schimburile comerciale ale României în UE implică Germania.

În cazul anului 2017, de exemplu, din totalul de importuri, 22.91% provin din Germania, iar 20.02% din exporturi ajung în Germania.

2. Este Germania cel mai mare investitor străin direct în România? 

Despre ce reprezintă investiţiile străine directe am mai scris în trecut aici. Reluăm, pe scurt:

 

Investiția străină directă (ISD) reprezintă achiziționarea unui activ intern de către un nerezident, acesta din urmă (numit investitor străin) exercitând o influență managerială semnificativă (adică un control efectiv) asupra activului respectiv.

 

Cel mai recent raport al BNR care detaliază investiţiile străine directe pe ţări partenere se referă la anul 2016 şi arată că Germania este al doilea cel mai mare investitor direct în România:

(click pe imagini pentru mărire)

Prezentăm situaţia pentru anul 2015, respectiv 2014, de la aceeaşi sursă:

Putem observa că Germania se află constant în topul ţărilor de origine pentru investiţii străine directe, dar nu se situează pe primul loc.

 

3. Este Germania a treia țară ca destinație de imigrație după Italia și Spania?

 

Cum o statistică oficială a numărului de români emigrați în Europa și în lume nu există, am cules date din ultimul raport al organizației Națiunilor Unite, statistica votanților la alegerile parlamentare din 2016 în secțiile din câteva state europene și statistica oficială a Institutului Național de Statistica revizuită pentru anul 2017 și raportată la numărul de emigranți români, cu domiciliul permanent în străinătate.   

Am consultat trei statistici, pe care le găsiți în acest tabel.

 

 

Votanți români în diaspora

ȚarăVotanți / mii
Moldova30645
Italia16267
UK10665
Spania12222
Germania6740
Franța4141
Belgia3245
Olanda957
Elveția786
Portugalia318

Concluzie

Declarația lui Tudor Benga este parțial adevărată – da, relația cu Germania este una extrem de importantă. Acesta are dreptate în legătură cu faptul că Germania este cel mai important partener comercial al României (importuri și exporturi) și cu faptul că reprezintă a treia destinație de emigrație pentru români. Sunt însă inexacte datele privind originea celor mai mari investiții străine directe în România – Germania se află în top 3 în ultimii ani pentru care avem date disponibile, însă Olanda ocupă prima poziție în mod constant.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.