Vasile Blaga (PNL)
„Niciodată nu a organizat alegerile PNL.”
Parțial Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 04.09.2015
www.factual.ro

Context

La întâlnirea cu membrii și simpatizanții PNL din Suceava de duminică, 30 august 2015, copreședintele liberal Vasile Blaga a declarat:

„Trebuie să ne prindă alegerile la guvernare. Niciodată nu a organizat alegerile PNL.”

Ce verificăm?

Dacă PNL a organizat vreodată alegerile din 1990 până în prezent.

Verificare

Scurtă, dar necesară istorie a PNL

Specific vieții politice românești, de la reînființarea sa de după Revoluția din 1989 până astăzi, Partidul Național Liberal a trecut prin numeroase schimbări, de la fuziuni (Partidul Alianța Civică, Alianța pentru România, Partidul Democrat Liberal etc.) la desprinderi de noi formațiuni politice (Partidul Național Liberal – Aripa Tânără, Partidul Național Liberal – Convenția Democratică, Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal Reformator).

 

PNL a reușit să ia parte la guvernare în mai multe rânduri, dar doar în coaliție (Convenția Democrată, Alianța Dreptate și Adevăr, Uniunea Social Liberală etc.) sau alături de alte partide (FSN).

 

Actualul PNL a apărut în 2014, după desprinderea vechiului PNL din Uniunea Social Liberală și fuzionarea cu Partidul Democrat Liberal. PDL, la rândul lui, era un partid rezultat dintr-o fuziune mai veche a Partidului Democrat cu Partidul Liberal Democrat (ultimul desprins din PNL). Practic, dacă luăm declarația lui Vasile Blaga mot-à-mot, actualul PNL, cel înființat în 2014, nu a organizat niciodată alegerile pentru că nu a avut când. Dar, având în vedere componența actuală a partidului, am considerat necesar și de bun simț să avem în vedere și participarea componentelor sale istorice (PDL și vechiul PNL) la guvernările precedente.

Cine organizează alegerile în România?

Conform legislației electorale din România (o centralizare fiind disponibilă aici), alegerile sunt organizate de către Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central. În perioada organizării și desfășurării alegerilor, BEC beneficiază de personaj tehnic auxiliar asigurat de AEP și Ministerul de Interne; statisticienii necesari sunt asigurați de Institutul Național de Statistică. Până la înființarea AEP, organizarea alegerilor era în sarcina BEC, liantul fiind, în ambele situații, Ministerul de Interne.

A organizat sau nu PNL alegeri în România?

PNL/PDL au avut persoane în funcția de Ministru de Interne, deci control asupra organizării alegerilor, cu trei ocazii:

  • Alegerile europarlamentare din noiembrie/decembrie 2007, prin ministrul Cristian David, PNL;
  • Alegerile locale din iunie 2008, prin ministrul Cristian David, PNL;
  • Alegerile parlamentare din noiembrie/decembrie 2008, prin ministrul Cristian David, PNL;
  • Alegerile locale din iunie 2012, parțial prin ministrul Gabriel Berca, la momentul respectiv membru PDL, care a fost înlocuit ín aprilie de Ioan Rus, PSD.

Concluzie

Declarația lui Vasile Blaga este parțial falsă. Deși noul PNL nu a organizat nicio rundă de alegeri de la înființare până acum, ambele formațiuni care îl compun, prin liderii lor, au avut responsabilități în organizarea alegerilor, în mai multe rânduri.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.