Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

29.06.2015

„Un interimat poate dura maxim 45 de zile”

Vasile Blaga

PNL

Adevărat

Context

Marți, 23 iunie 2015, copreședintele PNL Vasile Blaga a declarat:

„Conform Constituţiei [Gabriel Oprea] poate îndeplini toate atribuţiunile în funcţie de prim-ministru pentru o perioadă de 45 de zile, după care nu mai avem Guvern pentru că şi premierul Ponta este tot membru al Guvernului, un interimat poate dura maxim 45 de zile. După 45 de zile nu mai este ministru, deci nu mai este prim-ministru şi dacă prim-ministru nu mai este nu mai avem Guvern

Ce verificăm?

Verificăm dacă după interimatul actualului prim ministru Gabriel Oprea se formează un nou Guvern.

Verificare

Pornim de la comunicarea oficială de pe site-ul președinției:

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 22 iunie a.c., Decretul de desemnare a domnului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor de prim-ministru de către domnul Victor-Viorel Ponta” .

Art. 107 din Constituția României arată că:

(3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.

(4) Prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.

Totodată, art. 110 din Constituție prevede la alineatul 2 că:

(2) Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.

Concluzie

Declarația lui Vasile Blaga este adevărată deoarece se poate forma un nou Guvern dacă primul ministru nu-și reia activitatea în Guvern înaintea împlinirii celor 45 de zile de interimat.

© 2021 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.