Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

11.07.2016

Vă spun o cifră care este halucinantă, care este din statistica penitenciarelor. Dacă, în pușcăriile din Europa, media detenției este undeva la șapte luni, la noi depășește șapte ani. Asta înseamnă că trebuie să facem ceva mult mai mult în acest sens.

Vasile Dîncu

Ministrul Apărării Naționale

Sursa afirmației: Realitatea tv

Fals

Context

Vicepremierul Vasile Dâncu a fost invitat la Realitatea Tv unde a comentat(min 8)  despre situația penitenciarelor din România.

Ce verificăm?

Care este media perioadei de detenție în România și în Europa.

Verificare

În Statistica Penală Anuală (SPACE), publicată în fiecare an de către Consiliul Europei, găsim date relevante cu privire la situația penitenciarelor din Europa. Astfel, în ultimul raport, dat publicității în 2016, cu privire la situația din anul 2014, găsim

Raportul SPACE 2014 precizează că valoarea mediană la nivel european este cea mai apropiată de adevăr, deoarece, spre deosebire de calculul mediu, se atenuează extremele.

De asemenea, dacă ne uităm pe cele mai recente date publicate de Administrația Națională a Penitenciarelor, situaţia din punctul de vedere al duratei pedepselor/sancţiunilor aplicate de instanţele de judecată arată că peste jumătate (51.97%) dintre pedepse sunt sub 5 ani.

 

Concluzie

Prima parte a declarației este parțial adevărată, deoarece cifra enunțată de vicepremierul Vasile Dâncu este adevărată, dar reprezintă mediana, nu media la nivel european. A doua parte a declarației este falsă. În România, media perioadei de detenție este de 25,1 luni, adică aproximativ 2 ani. Trebuie precizat faptul că situația din penitenciarele din România este una precară, așa cum se arată în rapoartele APADOR-CH, deciziile CEDO sau în raportul întocmit de Avocatul Poporului (cuprinde deciziile CEDO)

 

*articol publicat și pe VICE România

Ultimele Fact Check-uri

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.