Vasile Dîncu (Ministrul Apărării Naționale)
Vă spun o cifră care este halucinantă, care este din statistica penitenciarelor. Dacă, în pușcăriile din Europa, media detenției este undeva la șapte luni, la noi depășește șapte ani. Asta înseamnă că trebuie să facem ceva mult mai mult în acest sens.
Fals
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 11.07.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Realitatea tv

Context

Vicepremierul Vasile Dâncu a fost invitat la Realitatea Tv unde a comentat(min 8)  despre situația penitenciarelor din România.

Ce verificăm?

Care este media perioadei de detenție în România și în Europa.

Verificare

În Statistica Penală Anuală (SPACE), publicată în fiecare an de către Consiliul Europei, găsim date relevante cu privire la situația penitenciarelor din Europa. Astfel, în ultimul raport, dat publicității în 2016, cu privire la situația din anul 2014, găsim

Raportul SPACE 2014 precizează că valoarea mediană la nivel european este cea mai apropiată de adevăr, deoarece, spre deosebire de calculul mediu, se atenuează extremele.

De asemenea, dacă ne uităm pe cele mai recente date publicate de Administrația Națională a Penitenciarelor, situaţia din punctul de vedere al duratei pedepselor/sancţiunilor aplicate de instanţele de judecată arată că peste jumătate (51.97%) dintre pedepse sunt sub 5 ani.

 

Concluzie

Prima parte a declarației este parțial adevărată, deoarece cifra enunțată de vicepremierul Vasile Dâncu este adevărată, dar reprezintă mediana, nu media la nivel european. A doua parte a declarației este falsă. În România, media perioadei de detenție este de 25,1 luni, adică aproximativ 2 ani. Trebuie precizat faptul că situația din penitenciarele din România este una precară, așa cum se arată în rapoartele APADOR-CH, deciziile CEDO sau în raportul întocmit de Avocatul Poporului (cuprinde deciziile CEDO)

 

*articol publicat și pe VICE România

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.