Vergil Chițac (PNL)
„Uniunea Europeană cere tuturor orașelor din componență să aibă minimum 26 de mp de spațiu verde pe cap de locuitor. Pentru sănătatea oamenilor și igienizarea aerului. În Constanța, suntem la jumătatea acestei ținte, cu doar 13 mp/capita.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Mediu
Data verificării: 02.09.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 21 august 2020, Senatorul PNL Vergil Chițac- candidat la  primăria Constanța a scris pe Facebook: 

„Uniunea Europeană cere tuturor orașelor din componență să aibă minimum 26 de mp de spațiu verde pe cap de locuitor. Pentru sănătatea oamenilor și igienizarea aerului. În Constanța, suntem la jumătatea acestei ținte, cu doar 13 mp/capita.”

Ce verificăm?

Ce suprafață de de spațiu verde pe cap de locuitor are orașul Constanța și ce suprafață recomandă Uniunea Europeană.

Verificare

Potrivit datelor cuprinse în „Planul de acțiune privind Energia Durabilă a municipiului Constanța”, publicat în octombrie 2016 de Primăria Constanța, suprafața de spații verzi pe cap de locuitor era de doar 13 mp.

În 2019, Comisia Europeană arăta într-o analiză despre orașele din statele membre, Constanța ar avea doar 5.6 mp/locuitor. 

Institutul Național de Statistică arată că în 2018, municipiul Constanța  avea doar 150 de hectare de spațiu verde.

Legislația internă

 

În 2007, o ordonanță de urgență privind protecția mediului impunea autorităților administrației publice locale să asigure un minim de 20 de mp/locuitor până în decembrie 2010 și minim 26 de mp/locuitor până în decembrie 2013.

Apoi, o lege din 2012 care modifica o altă lege care privește reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor a stabilit că autoritățile centrale și locale trebuie să prevadă un minimum de 20 m² de spațiu verde pe cap de locuitor și un minimum de 5% spații verzi publice, în contextul extinderii intravilanului. 

 

Ce spune Comisia Europeană

 

Un raport tehnic al Comisiei Europene din 2016 despre măsurarea accesibilității zonelor verzi urbane arată că recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este de minimum 9 mp de spațiu verde/locuitor, cu condiția ca fiecare locuitor să aibă un spațiu verde la maximum 15 minute de mers pe jos de domiciliu. Acea recomandare este de minim 9 mp este citată în mai multe documente publice, dar  sursa inițială nu poate fi de găsită. 

Un alt document al Organizației Mondiale a Sănătății din 2016 cuprinde mai multe studii referitoare la legătura dintre spațiile verzi și efectul acestora asupra sănătății. Se recomandă ca spațiile verzi să aibă o anumită dimensiune și să fie accesibile pentru cetățeni din punct de vedere al distanței față de domiciliu, însă nu precizează niciun indicator pentru câți mp/cap de locuitor ar trebui să aibă orașele. 

Așa că pentru un răspuns definitiv am apelat la Comisia Europeană, care ne-a explicat care sunt planurile europene privind spațiile verzi și ne-a transmis:

„(…) Comisia Europeană sprijină și promovează strategii și planuri de acțiune pentru readucerea naturii în oraș, prin recompensarea acțiunilor comunitare relevante și prin restricționarea practicilor din orașele dăunătoare pentru biodiversitate (cum ar fi utilizarea pesticidelor sau cosirea excesivă). Desfășurarea infrastructurii ecologice, inclusiv spațiul public verde, este abordată în Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030, care recunoaște importanța spațiilor urbane ecologice și invită orașele europene de cel puțin 20.000 de locuitori să dezvolte planuri ambițioase de ecologizare urbană până la sfârșitul anului 2021. Planurile de ecologizare urbană pot include măsuri pentru crearea de biodiversitate și păduri, parcuri și grădini urbane accesibile; ferme urbane; acoperișuri și pereți verzi; străzile căptușite de copaci; pajiști urbane; și garduri urbane. Acestea ar trebui să contribuie la îmbunătățirea conexiunilor între spațiile verzi, la eliminarea utilizării pesticidelor în orașe, la limitarea cosirii excesive a spațiilor verzi urbane și a altor practici dăunătoare pentru biodiversitate. Acestea fiind spuse, nu există recomandări din partea Comisiei Europene pentru ca orașele să dețină un număr specific de metri pătrați de spațiu verde public per locuitor. Cantitatea de spațiu verde trebuie să fie determinată de orașele în sine, în funcție de condițiile specifice, precum amplasarea geografică, tipul de infrastructură etc.

Concluzie

Afirmațiile senatorului Vergil Chițac sunt parțial adevărate. Este adevărat că orașul Constanța are doar 13 mp de spațiu verde pe cap de locuitor (conform documentelor din România). Însă, Uniunea Europeană nu impune un standard de 26 mp. Mai degrabă, legislația internă este cea care a impus, până în 2013, un minimum de 26 mp/locuitor. În prezent, legislația internă cere un minim de 20 mp/locuitor.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.