Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

04.07.2018

În tot anul 2015, Guvernul “Ponta” a emis 52 de ordonanțe de urgență (deși avea o majoritate fragilă și un Președinte ostil) / până la sfârșitul lunii Iunie, Guvernul “Dăncilă - Dragnea” a emis deja 57 - și evident continuă în zilele și săptămânile următoare.

Victor Ponta

Pro România

Sursa afirmației: Pagina de Facebook a lui Victor Ponta

Adevărat

Context

Victor Ponta, fost premier al României, a făcut următoarea declarație pe pagina sa de Facebook:

“În tot anul 2015, Guvernul “Ponta” a emis 52 de ordonanțe de urgență (deși avea o majoritate fragilă și un Președinte ostil) / până la sfârșitul lunii Iunie, Guvernul “Dăncilă – Dragnea” a emis deja 57 – și evident continuă în zilele și săptămânile următoare”.

 

 

Ce verificăm?

Câte ordonanțe de urgență a emis Guvernul Dăncilă până la sfârșitul lunii iunie și câte a emis guvernul Ponta în 2015.

Verificare

Într-adevăr, conform Monitorului Oficial al României, din 1 ianuarie până în 28 iunie 2018, a fost emis un număr de 57 ordonanțe de urgență.

 

Guvernul Dăncilă a fost instaurat în data de 29 ianuarie 2018, după ce Președintele Românie a emis decretul oficial în acest sens.

Monitorul Oficial ne arată că prima ordonanță a fost emisă în 31 ianuarie 2018 “pentru aprobarea unor măsuri de reorganizare în cadrul administrației publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative”.

Ultima dintre ele a fost emisă în data de 28 iunie 2018 “pentru asigurarea continuităţii şi decontării asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă”.

Să verificăm și câte ordonanțe a emis guvernul Ponta, care a fost la guvernare în perioada mai 2012 – noiembrie 2015.

Mai exact, Victor Ponta a demisionat în 4 noiembrie 2015, ca urmare a tragediei din clubul Colectiv. Noul guvern a fost desemnat prin decretul emis de Klaus Johannis în 17 noiembrie 2015.

Astfel, conform Monitorului Oficial al României, din 1 ianuarie 2015 până în 17 noiembrie 2015, guvernul Ponta a emis 52 de ordonanțe de urgență.

Ultima dintre ele a fost emisă chiar în ziua demisiei “privind unele măsuri în domeniul învăţământului”.

Concluzie

Victor Ponta are dreptate. În 2015, Guvernul Ponta a emis 52 de ordonanțe de urgență, în timp ce Guvernul Dăncilă a emis deja, din ianuarie până acum, 57 de ordonanțe de urgență. 

Acest website folosește „cookies” pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra stocării acestor cookies pe dispozitivul dvs. Află mai multe

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.