Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

04.07.2018

În tot anul 2015, Guvernul “Ponta” a emis 52 de ordonanțe de urgență (deși avea o majoritate fragilă și un Președinte ostil) / până la sfârșitul lunii Iunie, Guvernul “Dăncilă - Dragnea” a emis deja 57 - și evident continuă în zilele și săptămânile următoare.

Victor Ponta

Pro România

Sursa afirmației: Pagina de Facebook a lui Victor Ponta

Adevărat

Context

Victor Ponta, fost premier al României, a făcut următoarea declarație pe pagina sa de Facebook:

“În tot anul 2015, Guvernul “Ponta” a emis 52 de ordonanțe de urgență (deși avea o majoritate fragilă și un Președinte ostil) / până la sfârșitul lunii Iunie, Guvernul “Dăncilă – Dragnea” a emis deja 57 – și evident continuă în zilele și săptămânile următoare”.

 

 

Ce verificăm?

Câte ordonanțe de urgență a emis Guvernul Dăncilă până la sfârșitul lunii iunie și câte a emis guvernul Ponta în 2015.

Verificare

Într-adevăr, conform Monitorului Oficial al României, din 1 ianuarie până în 28 iunie 2018, a fost emis un număr de 57 ordonanțe de urgență.

 

Guvernul Dăncilă a fost instaurat în data de 29 ianuarie 2018, după ce Președintele Românie a emis decretul oficial în acest sens.

Monitorul Oficial ne arată că prima ordonanță a fost emisă în 31 ianuarie 2018 “pentru aprobarea unor măsuri de reorganizare în cadrul administrației publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative”.

Ultima dintre ele a fost emisă în data de 28 iunie 2018 “pentru asigurarea continuităţii şi decontării asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă”.

Să verificăm și câte ordonanțe a emis guvernul Ponta, care a fost la guvernare în perioada mai 2012 – noiembrie 2015.

Mai exact, Victor Ponta a demisionat în 4 noiembrie 2015, ca urmare a tragediei din clubul Colectiv. Noul guvern a fost desemnat prin decretul emis de Klaus Johannis în 17 noiembrie 2015.

Astfel, conform Monitorului Oficial al României, din 1 ianuarie 2015 până în 17 noiembrie 2015, guvernul Ponta a emis 52 de ordonanțe de urgență.

Ultima dintre ele a fost emisă chiar în ziua demisiei “privind unele măsuri în domeniul învăţământului”.

Concluzie

Victor Ponta are dreptate. În 2015, Guvernul Ponta a emis 52 de ordonanțe de urgență, în timp ce Guvernul Dăncilă a emis deja, din ianuarie până acum, 57 de ordonanțe de urgență. 

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.