Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

25.05.2015

„Noi nu putem să schimbam o lege și nu avem în niciun caz 90 de senatori”

Victor Ponta

Pro România

Parțial Adevărat

Context

Duminică, 17 mai 2015, în cadrul unei intervenții la România TV, pe tema proiectului de modificare a Codului Penal, premierul Victor Ponta a afirmat:

„Eu vă anunț că PSD nu are 90 de senatori, deci 90 de senatori din toate grupurile parlamentare, la 90 la 20 povestea asta că vrea PSD… noi nu putem să schimbam o lege și nu avem în niciun caz 90 de senatori.“

Ce verificăm?

1.Numărul de senatori ai PSD, dar și ai grupului parlamentar PSD;
2.Dacă numărul acestora este suficient pentru modificarea unei legi.

Verificare

  1. Pe site-ul Senatului găsim structura acestuia, atât după partide, cât și după grupuri parlamentare. Astfel, Partidul Social Democrat are 62 de senatori, iar grupul parlamentar PSD (care mai cuprinde senatorii de la UNPR și un senator de la PP-DD) numără 78 de senatori. Coaliția de guvernare este alcătuită însă și din Partidul Conservator și Partidul Liberal Reformator, numărul de senatori ai acestor formațiuni ajungând împreună la 91.
  2. Articolele 67, 76 și 151 din Constituția României stabilesc reguli clare de cvorum și de voturi necesare pentru adoptarea atât a diferitelor tipuri de legi, cât și a diferitelor tipuri de hotărâri, astfel:

 

Tip lege/hotărâreRevizuirea constituțieiLegi organice sau hotărâri privind regulamentele CamerelorLegi ordinare și hotărâri simple
Cvorum/număr de voturi necesare85/11385/8585/44

Putem observa faptul că:

  • În ceea ce privește legile ordinare și hotărârile simple, Partidul Social Democrat poate să modifice legile ordinare doar cu votul senatorilor săi, în condiițile în care aceștia reprezintă majoritatea senatorilor prezenți în sală.
  • În ceea ce privește legile organice și hotărârile privind regulamentele Camerelor, nici PSD și nici grupul parlamentar PSD nu ar putea să întrunească totalul de 85 de voturi necesare, fără sprijinul a încă 23 senatori în cazul PSD sau a încă 7 senatori din alte grupuri parlamentare, în cazul grupului PSD. Dacă însă senatorii întregii coaliții de guvernare susțin o lege/hotărâre aceștia pot împreună să adune numărul minim de voturi necesare;
  • Un proiect de revizuire a Constituției nu ar putea fi adoptat nici de PSD, nici de grupul parlamentar al PSD și nici de senatorii întregii coaliții de guvernare, fără sprijinul a încă 22 de senatori din alte grupuri parlamentare.

Concluzie

Afirmația lui Victor Ponta este parțial adevărată. Nici PSD, nici grupul parlamentar PSD nu au 90 de senatori. Cât privește modificarea legilor, acest lucru poate fi realizat de către PSD în anumite condiții, ce țin atât de tipul de lege, cât și de prezența și apartenența senatorilor care participă la ședință, dar și de sprijinul pe care senatorii îl acordă sau nu modificării respective.

Ultimele Fact Check-uri

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.