Victor Ponta (Pro România)
„Nu avem vreo șansă să atingem numărul de ordonanțe de urgență emise de guvernele anterioare”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 06.01.2014
www.factual.ro

Context

În ședința de guvern din 11 decembrie 2013, Premierul Victor Ponta afirmă [freezepage, link video]:

„Vreau să asigur cât este şi presa aici de faţă că nici nu ne propunem şi nici nu avem vreo şansă să atingem numărul de ordonanţe de urgenţă emise de guvernele anterioare; în 2010-2011 au fost 133 – 126, noi avem 105 astăzi dacă adoptăm încă 2-3, oricum sunt multe, dar la anul, dacă nu mai avem blocajul din partea preşedintelui, putem să scădem chiar mult sub acest număr de ordonaţe, oricum repet suntem sub numărul guvernelor anterioare şi aceasta este o îmbunătăţire absolut necesară şi importantă.” – Victor Ponta

Guvernarea prin ordonanțe de urgență, cu alte cuvinte abuzul de ordonanțe de urgență, este un subiect dezbătut în România. Cel mai recent, ziarul Gândul argumentează, în 4 august 2013, contrariul celor susținute de Premier [freezepage]: Guvernarea „DE URGENŢĂ”: Ponta l-a depăşit la ordonanţe de urgenţă până şi pe Emil Boc.

Ce verificăm?

Pentru că nu toate guvernele din ultimii nouă ani au avut mandate egale ca perioadă de timp, verificăm atât numărul de ordonanțe adoptate dar și corelăm această informație cu numărul de zile de mandat pentru a afla frecvența adoptării de OUG-uri.

Verificare

Cum stau faptele

Concluzie

Guvernul Tăriceanu a emis cele mai multe, și cel mai frecvent, Ordonanțe de Urgență.

Făcând o comparatie directă între Guvernele Boc 1 și 2, respectiv Guvernele Ponta 1 și 2, se dovedește că afirmațiile Premierului sunt corecte, însă la limită. Guvernele Boc au emis, în medie, câte o ordonanță de urgență la fiecare 3.02 zile, pe când Guvernele Ponta au emis câte o ordonanță de urgență la fiecare 3.13 zile. Diferența este mică.

Noi evaluăm această declarație: în mare parte, adevărată.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.