Viorica Dăncilă (PSD)
• „Am suplimentat bugetul investițiilor cu 15,7 miliarde de lei față de anul trecut.”
• „Avem cea mai mare creștere din toate timpurile la bugetul educației - un plus de peste 10 miliarde față de anul 2018.”
• „Anul trecut am avut o creștere economică de 3 ori mai mare decât media europeană.”
• „Veniturile la bugetul de stat au ajuns la cel mai mare nivel din toate timpurile.”
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 17.02.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Știrile ProTV

Context

În cadrul discursului susținut în plenul Parlamentului cu ocazia adoptării Legii Bugetului de Stat pentru anul 2019, Viorica Dăncilă a făcut mai multe afirmații, printre care:

  • „Am suplimentat bugetul investițiilor cu 15,7 miliarde de lei față de anul trecut.”
  • „Avem cea mai mare creștere din toate timpurile la bugetul educației – un plus de peste 10 miliarde față de anul 2018.”
  • „Anul trecut am avut o creștere economică de 3 ori mai mare decât media europeană.”
  • „Veniturile la bugetul de stat au ajuns la cel mai mare nivel din toate timpurile.”

 

Ce verificăm?

1. Cu cât a fost suplimentat bugetul investiților față de anul trecut.
2. Care a fost cea mai mare creștere economică la bugetul educației din ultimii ani și cu cât s-a alocat în plus față de anul 2018.
3. Cu cât a fost mai mare creșterea economică a României în ultimul an față de media europeană.
4. La ce nivel sunt veniturile din buget față de anii precedenți.

Verificare

Le luăm pe rând.

1. Pentru a vedea cu cât a crescut bugetul pentru investițiilor, ne vom uita în legea bugetului statului pe 2019 pe care o găsim pe site-ul Camerei Deputaților. Facem precizarea că forma aceasta este cea asumată de guvern. Forma adoptată a suferit modificări.

Vom avea în vedere:

a) Cheltuieli de Capital, adică investițiile făcute din banii publici naționali
b) Cheltuielile din fonduri europene sunt considerate tot investiții, cu excepția subvențiilor pentru agricultură. În buget, apar sub două denumiri:
– Titlul VIII „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare”
– Titlul X „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”
c) Cheltuielile din fonduri rambursabile

Aflăm că pentru 2019, Guvernul și-a propus investiții totale de 42,964 miliarde. Asta însemnând 4,2% din PIB.

Ne uităm la același lucru și cu bugetul aprobat și execuția bugetară pentru 2018, adică ce s-a promis și ce s-a făcut efectiv.

După ce facem acest lucru, adunăm sumele și vedem cu cât a fost suplimentat bugetul de investiții. Bugetul investițiilor a fost suplimentat cu 10,5 miliarde față de execuția bugetară din 2018 și doar cu 6,4 miliarde față de bugetul aprobat în anul 2018.

2. Pentru a vedea dacă bugetul educației a crescut cel mai mult în 2019, ne folosim de bugetele pentru ultimii ani făcute publice pe siteul Ministerului Finanțelor .

Pentru a contextualiza informația, trebuie să ne uităm la cat la % din PIB au însemnat banii alocați pentru Ministerul Educației. Menționăm că datele nu sunt complete, iar realitatea completă poate fi observată doar în bugetul consolidat care încă nu a fost publicat, deoarece mai există unități de învățământ și subordonate altor ministere.

În 2019, educația a primit aproape aproape 10 miliarde de lei în plus față de execuția bugetară din 2018.

Când vine vorba de sume record, este într-adevăr cea mai mare sumă prognozată, dar dacă raportăm bugetul educației la Produsul Intern Brut, bugetul este mai mic ca în 2014, 2015 și 2016.

3. Ca să observăm ce creștere economică a avut România și care este media europeană ne putem uita peste comparația făcută de Eurostat, ultimele date fiind referitoare la trimestrul 3 din 2018.

Vedem că media europeană a creșterii economice este de 1,9% în trimestrul trei din 2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În România a fost de 4,1%.

Dacă ne uităm și la celelalte trimestre din 2018 comparate cu trimestrele din 2017, ajungem la concluzia că în 2018 creșterea economică a României a fost de două ori mai mare față de media europeană.

4. Pentru a verifica veniturile totale ale statului ne folosim de bugetele publicate anual pe site-ul Ministerului Finanțelor. Nu este de ajuns să ne uităm doar la sumele alocate, ci trebuie să le comparăm cu PIB-ul.

Într-adevăr, sunt cele mai mari sume alocate, în schimb nu reprezintă cel mai mare procent din PIB din istorie.

Concluzie

Toate afirmațiile făcute de Viorica Dăncilă sunt false, aceasta alegând din nou să prezinte informații într-o lumină favorabilă.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.