Viorica Dăncilă (PSD)
„Bilanțul primelor șase luni de guvernare a fost receptat pozitiv în mare parte, existând totodată observații și critici - legitime într-un sistem democratic european - care încurajează diversitatea de opinii. În acest context, a fost anunțată o manifestare de protest, la București, pentru data de 10 august, la care urmau să participe reprezentanți din diaspora românească.”
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 17.08.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: G4 Media

Context

În contextul recentelor proteste de amploare din data de 10 august 2018, care au iscat reacții la nivel intern și  internațional, premierul Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare, în data de 16.08.2018 , președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și prim-vicepreședintelui Frans Timmermans. În cadrul acestei scrisori, Viorica Dăncilă a declarat:

Bilanțul primelor șase luni de guvernare a fost receptat pozitiv în mare parte, existând totodată observații și critici – legitime într-un sistem democratic european – care încurajează diversitatea de opinii.

În acest context, a fost anunțată o manifestare de protest, la București, pentru data de 10 august, la care urmau să participe reprezentanți din diaspora românească.”

Sursa: G4media, care face trimitere la jurnalistul Ovidiu Vanghele

Ce verificăm?

Dacă protestul din data de 10 august 2018 a avut loc în contextul în care Viorica Dăncilă a prezentat bilanțul primelor șase luni de guvernare.

Verificare

Pentru a verifica aceste aspecte, vom corobora informații din următoarele surse:

  • site-ul oficial al Guvernului României
  • pagina de facebook a Federaței Românilor de Pretutindeni care și-a asumat inițial autorizarea protestului
  • site-ul oficial al Primăriei Municipiului București.

 

Conform site-ului oficial al Guvernului României, prezentarea bilanțului celor șase luni de guvernare a avut loc în data de 23 iulie 2018.

 

În privința organizării protestului, Federația Românilor de Pretutindeni, instituția care și-a asumat, în primă instanță, procesul de autorizare a protestului a publicat cererea de autorizare depusă la Primăria Municipiului București, semnată și datată în 13 iunie 2018. De altfel, tot la începutul lunii iunie au fost create în social media primele evenimente și au început să apară primele relatări ale presei pe acest subiect.

 

Conform site-ului oficial al Primăriei Municipiului București, instituția aduce la cunoștința publicului printr-un comunicat de presă din data de 20 iulie 2018 faptul că a fost aprobată manifestația din data de 10 august 2018, ca urmare a întâlnirii între instituția primăriei și instituțiile responsabile în acest sens, în lipsa reprezentatului Federației Românilor de Pretutindeni, care a anunțat imposibilitatea prezentării în cadrul ședinței. Cu toate acestea, Primăria Municipiului București nu face referire la data înregistrării cererii în cadrul acestui comunicat și nu există pe site-ul oficial al acesteia niciun comunicat expres în acest sens.

Concluzie

Afirmațiile Vioricăi Dăncilă sunt false. Demersurile legale privind manifestația din data de 10 august 2018 au fost cu mult anterioare prezentării bilanțului celor 6 luni de guvernare, respectiv 13 iunie 2018 conform actului depus de Federația Românilor de Pretutindeni, și anterior datei de 20 iulie 2018 conform datelor oficiale ale Primăriei Municipiului București, în timp ce prezentarea bilanțului a avut loc în 23 iulie 2018. Nu există deci nicio legătură de cauzalitate între cele două momente.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.