Vlad Alexandrescu (USR)
„Am fost convocați într-un mod absolut ilegal, printr-un SMS al directorului secretariatului general de la Senat, care nu a fost însoțit de niciun fel de comunicare a ordinii de zi. S-a încălcat art. 37 din regulamentul Senatului, alin. 2, care prevede ca orice convocare a Biroului Permanent se face cu anexarea ordinii de zi
.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 19.07.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi 24

Context

În contextul în care a fost stabilită o ședință a Biroului Permanent al Senatului pentru astăzi, ora 18.00, Vlad Alexandrescu, senator USR, a făcut următoarea declarație la emisiunea „Imparțial” de la DIGI24 (minutul 30:27), difuzată în 18 iulie 2018.

 

„Am fost convocați într-un mod absolut ilegal, printr-un SMS al directorului secretariatului general de la Senat, care nu a fost însoțit de niciun fel de comunicare a ordinii de zi. S-a încălcat art. 37 din regulamentul Senatului, alin. 2, care prevede ca orice convocare a Biroului Permanent se face cu anexarea ordinii de zi.


[…] Mi s-a explicat că nu există deocamdată niciun fel de ordine de zi. Mi s-a spus că această convocare s-a făcut pe baza unui telefon al secretarei generale a Senatului care la rândul ei a primit un tel de la domnul Manda.


[…] E o convocare telefonică, fără nimic scris la origine, seamănă cu felul în care Stalin își convoca consiliul la două noaptea, când avea el chef […] Chiar l-am întrebat pe directorul din direcția respectivă din Senat dacă de 20 de ani a mai văzut așa ceva și a zis că nu. E o procedură excepțională, nu știm ce se va discuta mâine.”

Ce verificăm?

1. Dacă s-a încălcat art. 37 din regulamentul Senatului, alin. 2, care prevede, conform lui Alexandrescu, că orice convocare se face cu anexarea ordinii de zi

2. Felul în care se face convocarea biroului permanent al Senatului
3. Dacă a fost încălcat regulamentul de funcționare al Senatului.

Verificare

Pentru a verifica afirmațiile senatorului Vlad Alexandrescu mergem pe site-ul Senatului, unde găsim regulamentul de funcționare al acestuia.

Mergem mai întâi la art. 37 despre care vorbește politicianul.

 

Art.37. 

(1)  Biroul permanent lucrează în prezenţa majorităţii membrilor săi şi adoptă hotărârile cu votul deschis al majorităţii membrilor prezenţi. Hotărârile importante se publică pe site-ul Senatului.

(2) Oricare membru al Biroului permanent poate cere consemnarea în stenogramă sau în procesul-verbal a rezultatului nominal al votului.

 

Așadar, articolul menționat de Alexandrescu nu face referire la faptul că trebuie anexată ordinea de zi în momentul convocării.

Dar, probabil s-a încurcat în numere, pentru că articolul anterior spune exact ce spune senatorul.

 

Art.36.

(1)  Biroul permanent se convoacă de preşedintele Senatului sau la solicitarea a cel puţin 5 dintre ceilalţi membri ai săi ori a unui grup parlamentar.
(2)  Convocarea trebuie însoţită de o propunere de ordine de zi şi, eventual, de o propunere privind invitarea altor persoane la anumite puncte de pe ordinea de zi.
(3) Biroul permanent invită la lucrările sale liderii grupurilor parlamentare, preşedinţii comisiilor parlamentare sau alte persoane, ori de câte ori consideră necesar.

 

Nu există însă vreo precizare referitoare la modalitatea în care se poate face convocarea Biroului Permanent al Senatului și nici perioada în care se poate face această convocare. Este cert însă că trebuia făcută de președintele Senatului sau de cel puțin 5 membri din birou sau de un grup parlamentar.

Concluzie

Afirmația senatorului Vlad Alexandrescu este parțial adevărată. Acesta a greșit doar numărul articolului din Regulamentul Senatului, și da, convocarea trebuie să fie însoțită de o anexă a ordinii de zi.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.