Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

25.09.2020

„Niciodată, dar niciodată șoferul SPP nu accelerează peste viteza legală fără acceptul demnitarului. Cu atât mai mult să folosească lumina albastră (...). Nu încalcă regulile decât la solicitarea demnitarului de a ajunge în intervalul de timp X la locul Y și nu fac uz de lumina albastră sau alarmă specifică decât cu acordul expres (verbal, ce-i drept) al demnitarului.”

Vlad Voiculescu

USR-PLUS, fost ministru al Sănătății

Sursa afirmației: Facebook

Imposibil de verificat

Context

După ce ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a fost rănit ușor într-un accident rutier și. ulterior a spus că nu el dictează șoferului SPP (Serviciul de Protecție și Pază) cum să conducă, Vlad Voiculescu, membru PLUS și fost ministru al Sănătății, a scris pe 4 septembrie 2020, pe Facebook, următoarele:

„Niciodată, dar niciodată șoferul SPP nu accelerează peste viteza legală fără acceptul demnitarului. Cu atât mai mult să folosească lumina albastră (…). Nu încalcă regulile decât la solicitarea demnitarului de a ajunge în intervalul de timp X la locul Y și nu fac uz de lumina albastră sau alarmă specifică decât cu acordul expres (verbal, ce-i drept) al demnitarului.”

Ce verificăm?

Dacă șoferii SPP pot încălca regulile de circulație și pot activa semnale acustice și sonore numai cu acordul demnitarului pe care îl au în pază.

Verificare

Am solicitat Serviciului de Protecție și Pază (SPP),  în baza legii  privind accesul la informații de interes public, să ne comunice:

  • Dacă șoferii SPP pot încălca regulile de circulație și pot activa semnale acustice și sonore numai cu acordul demnitarului pe care îl au în pază;
  • Dacă răspunsul la primul punct este negativ: de la cine trebuie să primească aprobare șoferii SPP pentru activarea semnalelor acustice și luminoase.
  • Când și în ce condiții șoferului SPP îi este permis să activeze semnale acustice și luminoase.

Însă SPP nu a răspuns întrebărilor, în schimb am primit informații pe care oricum nu le-am solicitat.

Concluzie

Afirmația făcută de Vlad Voiculescu este imposibil de verificat. În lipsa unei comunicări serioase a SPP, aceste informații nu pot fi verificate. Legea nu specifică cine dă acordul de activare a semnalelor luminoase, deoarece acest aspect ține de organizarea internă a SPP.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.