Dezinformări rețele sociale
Data postării: 24.04.2024
www.factual.ro
FALS | Experimentul „chemtrails” din golful San Francisco

Un utilizator Facebook a postat în 8 aprilie un text în care se afirmă că în San Francisco se realizează experimente de geoinginerie pentru anularea efectelor încălzirii globale.

„Un experiment „discret” a început să se desfășoare în Golful San Francisco: trilioane de particule de aerosoli vor fi pulverizate din avion, cu tunuri speciale, împotriva încălzirii globale.”. 

Postarea face trimitere la un articol publicat pe site-ul activenews.ro. O postare similară a fost făcută și de pagina de Facebook a site-ului menționat anterior.

Cele două postări fac referire la un un reportaj publicat în aprilie 2024 de publicația New York Times despre primul experiment de geoinginerie care a avut loc în San Francisco. Articolul a fost tradus în română și preluat de TVR Info.

A fost realizat de Matthew Gallelli, unul dintre membrii institutului de cercetare SRI, iar tehnologia folosită presupune pulverizarea de aerosoli spre nori pentru a îi face să reflecte lumina soarelui în încercarea de a scădea temperatura la nivelul solului.

Conceptul din spatele acestui experiment se regăsește în teoriile geoingineriei, o ramură a științei prin care se încearcă găsirea unor soluții pentru a încetini încălzirea globală.

Acest experiment nu poate fi asimilat teoriei „chemtrails” pentru că, prin realizarea lui, nu se urmărește controlul populației de către organizații oculte. Este vizată verificarea unei teorii științifice a climatologului John Latham care a propus injectarea unor particule de apă în norii marini pentru a crește gradul de reflexie al luminii solare

Factual.ro a publicat articole în care este tratat subiectul geoingineriei. Ele pot fi accesate aici, aici sau aici.

Pe de altă parte, nu există conceptul de „chemtrails”. Urmele lăsate de motoarele avioanelor cu reacție în atmosferă sunt denumite „contrails” și apar din cauza diferențelor de temperatură a vaporilor evacuați și aerul de la câteva mii de metri altitudine, unde este plafonul de zbor. Ele nu sunt nepoluante, pentru că vaporii provin de arderea combustibilului folosit de aeronave, însă nu conțin substanțe speciale pentru controlul demografic al așezărilor umane.

Despre acest aspect, Factual.ro a publicat articole care pot fi consultate aici sau aici.

Afirmațiile utilizatorului Facebook sunt false. Experimentul nu a fost unul „discret”, aerosolii pulverizați nu au fost „lansați din avioane”, iar teoria „chemtrails” nu a devenit „o realitate”. 

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.