Dezinformări rețele sociale
Data postării: 24.07.2023
www.factual.ro
FALS | Eticheta Rainforest Alliance nu marchează alimente „contaminate” cu ARNm

Sigla Rainforest Alliance este ținta unui nou val conspiraționist. Simbolul alianței care își propune încurajarea unei industrii alimentare mai sănătoase și mai sustenabile este reinterpretată de conspiraționiști drept un semn secret că alimentele respective pot afecta ADN-ul uman. De exemplu, un utilizator Facebook a postat fotografii despre care spune că sunt pe rafturile supermarketurilor din țară și care ar fi „contaminate” cu ARNm-ul prezent și în vaccinurile anticovid:

„A apărut BROASCA la LIDL , că noi nu avem încă ALDI , dar să știți că LIDL & Kaufland sunt frați…, care au declarat și este solidar cu toate directivele OMS, Climate Change, Slava și acum cu BIO ARNm în alimente și legume/ fructe pe față ! și mai nou și prin supermarket-urile din România!

FROG este creația lui Billi Gates și marchează materiale contaminate cu ARNm ( otrava din vaccin )

Este o etichetă ecologică FALSĂ, care reprezintă produsele industriale ca fiind „prietenoase cu mediul”!



*Captură ecran 24.07.2023

Logo-ul broscuței de pe etichetele mai multor produse alimentare aparține asociației non-profit Rainforest Alliance, ai cărei membri încearcă să reducă impactul pe care îl are societatea de consum asupra ecosistemului și muncitorilor din domeniu. Programul de certificare, prin care producătorii pot obține ștampila rainforest Alliance, este unul complex și riguros – membrii asociației, care are filiale în 70 de țări, trebuie să se convingă că procesul prin care alimentul este obținut respectă regulile unei economii cu cât mai puține emisii de carbon, fără pesticide, dar și că angajații sunt respectați și plătiți corespunzător.

Cum se obține eticheta FROG?

Pentru a obține această certificare, este necesară respectarea anumitor criterii de mediu, sociale și economice. Astfel, fermele care doresc să se califice pentru certificare sunt supuse în mod regulat unui audit de conformitate, prin care se dau asigurări că sunt respectate anumite standarde de muncă și de aprovizionare.

Pentru a ajunge pe rafturile din magazine, un produs care poartă această etichetă îndeplinește următoarele criterii principale:

  • a fost obținut cu respectarea noțiunilor de agriculturii inteligente față de climă
  • nu au fost defrișate terenuri pentru culturile agricole,
  • nu a fost afectată biodiversitatea, 
  • au fost respectate drepturile omului (salarizare, asigurare bazată pe risc și egalitate de gen)

Începând cu anul 2020, certificarea Rainforest Alliance a fost extinsă la produse precum ananas, alune, ulei de cocos, suc de portocale și legume etc.

Există vreo legătură între Rainforest Alliance și Bill Gates?

Asociația este condusă de o echipă formată din 5 persoane, care asigură managementul proiectelor, și un consiliu director format din 20 de persoane, în cadrul căruia se votează deciziile luate în cadrul Rainforest Alliance. 

În 1987, Daniel Katz a fondat acest ONG, cu scopul de a salva pădurile tropicale. Misiunea Alianței s-a adaptat de-a lungul timpului.

Deși Bill Gates nu este implicat în conducerea Alianței, fundația condusă de el și de soția sa i-au acordat un grant în valoare de peste 5 milioane de dolari, în anul 2007. Totuși, potrivit raportului anual publicat de ONG, peste 8.000 de persoane și 6.000 de companii au donat, doar în 2022. Inclusiv actorul și producătorul George Clooney s-a implicat în promovarea valorilor alianței.

Ca atare, faptul că fundația condusă de familia Gates a acordat un grant pentru rainforest Alliance, în urmă cu mai bine de 15 ani, nu înseamnă că Bill Gates deține sau este implicat activ în procesul decizional al ONG-ului.

De altfel, despre teoriile conspiraționiste în care Bill Gates reprezintă un punct central, Factual.ro a scris aici, aici și aici.

Despre faptul că produsele alimentare etichetate cu „Rainforest Alliance” NU conțin produse care provin din procesarea insectelor, Factual.ro a scris AICI un text în care este redat punctul de vedere al asociației despre aceste acuzații.

Ei spun că au ales imaginea unei broaște pentru a eticheta produsele prietenoase cu mediul înconjurător pentru că acești amfibieni sunt considerați de oamenii de știință bioindicatori, ceea ce înseamnă că o populație sănătoasă de broaște indică un mediu sănătos.

Pot fi contaminate alimentele cu agenți ARNm?

În prezent, nu există niciun tip de vaccin anticovid care poate fi administrat oral (deci nici prin intermediul alimentelor). Singurele studii disponibile sunt în legătură cu tratamente administrate oral după contractarea virusului, dar NU pentru vaccinuri – și cu atât mai puțin pentru cele în forma ARNm.

Vaccinurile ARNm pot fi administrate doar sub formă de injecție, iar ele NU pot altera în niciun fel ADN-ul celui care le primește. Practic, agentul administrat determină un răspuns din partea sistemului nostru imunitar, după ce acesta s-a confruntat cu o secvență dintr-o proteină a virusului (și nu cu virusul viu sau inactivat, ca în cazul vaccinurilor clasice).

Dezinformarea privind eticheta Rainforest Alliance și presupuse alimente contaminate cu ARNm anticovid circulă la nivel internațional – puteți consulta verificări pe această temă realizate și de fact-check-erii din Italia și Germania.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.