Dezinformări rețele sociale
Data postării: 11.07.2024
www.factual.ro
FALS | Fostul ministru de Interne al Japoniei ar recunoaște că vaccinurile au omorât milioane de oameni

Un utilizator Facebook a postat o imagine cu o captură a unui articol publicat de ziuanews.ro, în care se afirmă că fostul ministru al Afacerilor Interne din Japonia, Kazuhiro Haraguchi, și-a cerut scuze pentru decesele care ar fi fost provocate de vaccinul împotriva Covid-19.

„Liderul japonez își cere scuze față de cei nevaccinați: “Ați avut dreptate, vaccinurile ucid milioane de oameni dragi nouă!”, este titlul articolului din postare.

„Sigur și eficient, dar pentru ceea ce a fost conceput, în nici un caz pentru însănătoșirea și sănătatea noastră! Cu cât iese mai mult genocidul global la suprafață, cu atât mai repede ne apropiem de un război mondial. Războiul mondial este cel mai bun mod de a ascunde un astfel de GENOCID”, scrie utilizatorul Facebook, în textul care însoțește imaginea.

Articolul original a fost publicat în 30 iunie 2024 și a fost preluat de pe site-ul american „The People’s Voice”, care l-a postat în 31 mai. 



Această sursă este cunoscută pentru articolele cu teme care se regăsesc în teoriile conspirației: Anglia ar confirma în mod oficial existența chemtrails (aici), NASA ar confirma că încălzirea globală nu există, iar schimbările climatice ar fi provocate de politicile de mediu (aici), Artista Marina Abramovic ar fi făcut un ritual satanic în fața a 250.000 de participanți, la un festival din Anglia (aici) etc.


Politicianul care a făcut afirmațiile nu a fost ministru pe perioada pandemiei

 

Articolul din publicația americană a fost preluat de pe portalul media  aussie17.com care, în 31 mai 2024, a scris despre discursul rostit de fostul demnitar japonez în cadrul unui protest. Acesta ar fi criticat documentul privind prevenirea pandemiilor, emis de Organizația Mondială a Sănătății. În mai multe rânduri, documentul OMS a fost atacat de adepții teoriilor conspirației, care au afirmat că oamenii vor fi obligați să se vaccineze, chiar dacă acordul nu prevede vaccinarea obligatorie în masă a populației (vezi detalii și aici).

Două publicații de fact-check din Japonia, Japan Fact-check Center și Masato Kajimoto de la Annie Lab au tradus, pentru science.feedback.org, o parte din discursul politicianului, din limba japoneză, în limba engleză:

I would like to offer my sincere condolences to those who died as a result of this bio-weapon-like object. Lives were lost that should not have been lost. As one of the parliamentarians, I would like to apologize to you all. It should have been stopped. There are people who shouldn’t have died. And as I go around the country, there are people who were so healthy but cannot stand, cannot walk, cannot go to school or to work. Let us overthrow this government that did not save the lives that could have been saved!”,  Kazuhiro Haraguchi.

Traducerea în limba română este:

Aș dori să ofer sincere condoleanțe celor care au murit ca urmare a acestui lucru, asemănător cu o armă biologică. Au fost pierdute vieți, iar acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple. În calitate de parlamentar, aș dori să-mi cer scuze tuturor. Ar fi trebuit să fie oprit. Există oameni care nu ar fi trebuit să moară. Și pe măsură ce mă plimb prin țară, întâlnesc oameni care erau atât de sănătoși, dar acum nu pot să stea în picioare, nu pot să meargă, nu pot să meargă la școală sau la muncă. Să răsturnăm acest guvern, care nu a salvat viețile care puteau fi salvate!”. 

Chiar dacă discursul este unul antivaccinist, politicianul nipon nu face nicio afirmație potrivit căreia „vaccinurile ucid milioane de oameni”. Transmite totuși mesajul general că vaccinurile ar cauza moarte și dizabilitate.

Discursul lui Kazuhiro Haraguchi este unul politic, care atacă guvernul în funcție, dar și guvernarea din timpul pandemiei. Kazuhiro Haraguchi nu era ministru de Interne în perioada panemiei. El este parlamentar, însă a fost ministru în anul 2009, cu mult înainte de pandemie.

Demnitarul japonez a legat vaccinarea anti-covid de propriul caz de cancer, fără însă să ofere dovezi în acest sens. În mai 2023, a scris pe rețeaua X că a fost diagnosticat cu un tip de limfom malign, după ce a primit un vaccin mARN. Deși i s-au cerut dovezi în sprijinul afirmației sale, acesta nu a venit cu documente medicale care să ateste legătura dintre cele două.

Tot în 2023, Kazuhiro Haraguchi a fost în mijlocul unui scandal diplomatic, după ce s-a referit, pe canalul său de youtube, la acordul de ajutor pentru Ucraina, din partea Japoniei și a afirmat că Japonia este un stat neo-nazist.

Politicianul are postări în limba rusă, atunci când se referă la diferite aspecte care țin de războiul din Ucraina sau la NATO.




Vaccinurile au salvat vieți

 

Narațiunea potrivit căreia vaccinurile ucid milioane de oameni face parte din lista miturilor cel mai des folosite referitor la pandemia de Covid-19. Factual.ro a scris mai multe articole despre acedt lucru care pot fi accesate aici, aici,sau aici.

Dacă vaccinarea ar cauza creșterea mortalității, ar fi necesare două corelații: 

  1. Cu cât o populație este mai vaccinată, cu atât mai mare mortalitatea în exces.
  2. Decesele din orice cauză ar trebuie să crească pe măsură ce campaniile de vaccinare progresează. 

În ce privește prima corelație, site-ul pandem-ic.com, întreținut de Philipp Schellekens, consilier economic la Banca Mondială, oferă o analiză globală actualizată între rata de vaccinare a diverselor țări, grupate în funcție de venit, și excesul lor de mortalitate. Analiza demonstrează că o rată ridicată de vaccinare se asociază cu scăderea excesului de mortalitate. 

Două studii la scară largă, unul realizat în SUA, care a implicat aproape 7 milioane de oameni, și un altul, care a avut ca bază de studiu întreaga populație adultă a Ungariei, au pus în evidență că persoanele vaccinate împotriva Sarc-Cov2 au o rată de mortalitate din orice cauză mai scăzută decât a populației non-vaccinate. Aceste constatări sunt valabile pentru toate cele mai întrebuințate 4 vaccinuri, Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca și Janssen. 

Aceste date confirmă siguranța utilizării vaccinurilor anticovid. 

Alte studii care confirmă acest lucru sunt disponibile aici, aici și aici.

Cât privește a doua corelație, trendul general pe anul 2022 este de scădere a excesului de mortalitate la nivelul UE, în comparație cu anii pandemici precedenți. 


Concluzie

 

Informațiile distribuite de utilizatorul Facebook sunt false. Politicianul nipon nu s-a referit la „milioane” de oameni uciși de vaccinuri în discursul lui și nu era ministru de Interne pe timpul pandemiei. Kazuhiro Haraguchi este un politician de opoziție, cunoscut pentru pozițiile sale anti-vacciniste și pro-ruse. De asemenea, datele științifice arată că vaccinurile împotriva Covid-19 salvează vieți.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.