Dezinformări rețele sociale
Data postării: 13.05.2024
www.factual.ro
FALS | HAARP ar fi folosit ca să provoace cutremure și schimbări climatice

Un utilizator Facebook a realizat o postare în care a publicat imaginea unui dispozitiv despre care spune că ar fi folosit pentru a cauza cutremure, cicloane și o puternică încălzire localizată.

VĂ PREZINT TULBURAREA CLIMATICĂ H.A.A.R.P.( componen)! Transmițătorul de înaltă frecvență HAARP este utilizat pentru a transmite generarea de unde de frecvență extrem/foarte joasă prin încălzirea modulată a ionosferei/magnetosferei.

Universitatea din Maranhao, Brazilia, a ajuns la concluzia că acest lucru poate provoca cutremure, cicloane și o puternică încălzire localizată”, scrie utilizatorul Facebook.

Această postare se înscrie în teoria conspirației potrivit căreia Statele Unite ale Americii dețin un sistem secret prin care pot fi provocate cutremure sau modificări ale climei. Aceste referințe sunt atribuite proiectului HAARP, în cadrul căruia, de fapt, au loc studii asupra straturilor atmosferice ale Pământului.

În textul postat, utilizatorul Facebook se referă la un studiu teoretic realizat de cercetătorul Fran de Aquino și publicat sub egida Maranhao State University în care se arată că Programul de Cercetare HAARP deține facilități cu posibilitatea de a genera un tip radiații electromagnetice care ar putea provoca cutremure sau cicloane. 

Programul militar de cercetare HAARP a fost lansat de SUA în 1990.  În cadrul programului se urmărește studierea proprietăților și comportamentului ionosferei, unul dintre straturile atmosferei. Potrivit NASA, „ionosfera se întâlnește la aproximativ 80 până la 650 de km deasupra suprafeței Pământului, chiar la marginea spațiului. Împreună cu atmosfera superioară neutră, ionosfera formează granița dintre atmosfera inferioară a Pământului – unde trăim și respirăm – și vidul spațiului”.

Armata SUA a renunțat la acest program în 2014, iar în anul 2015 el a fost preluat de University of Alaska Fairbanks.

Totuși, teoreticienii conspirației au susținut că în cadrul acestui program se dezvoltă o armă pentru controlul meteorologic și al minții umane. 

Factual.ro a prezentat, într-un material anterior, realizat cu sprijinul fizicianului Cristian Presură, ce înseamnă tehnologia 5G și de ce ea nu este periculoasă pentru om. O explicație și mai detaliată este disponibilă pe contul de Youtube al fizicianului român:

Factual.ro a publicat mai multe articole despre „Conspirația HAARP”. Ele pot fi accesate aici, aici, aici, aici sau aici.


Ce reprezintă imaginea din postare

 

În imaginea prezentată de utilizatorul Facebook este, de fapt, una dintre componentele unui sistem radar antirachetă denumit SBX-1, care este montat pe o platformă petrolieră.

Potrivit Departamentului Apărării SUA, sistemul radar este folosit la detectarea rachetelor balistice. De altfel, pe site-ul Agenției de Apărare împotriva Rachetelor există o broșură în care este o prezentare succintă a acestui radar.

Fotografia postată de utilizatorul Facebook a fost preluată de pe site-ul missiledefenseadvocacy.org și a fost postată în anul 2006.

*Sursa:web.archive.org

O imagine mult mai bună a sistemului radar poate fi accesată pe site-ul Comandamentului Militar de Transport Maritim al SUA.

Site-ul de știri hawaiinewsnow.com a prezentat în 2023 și un reportaj video despre acest radar, despre care se afirmă că este cel mai puternic radar mobil din lume. Este o structură cu o înălțime de aproximativ 85 metri și 2.400 tone, care poate naviga parțial submersibil, și este operată de un echipaj format din 72 de membri.

O altă platformă, specializată în prezentarea de informații militare, a publicat un set de date despre acest radar.


SEO optimized by sem.ro SEO agency.