Dezinformări rețele sociale
Data postării: 20.11.2023
www.factual.ro
FALS | Se ascund dovezile existenței giganților

Câţi dintre vor aţi auzit de giganţi? Că ar fi existat pe planetă, umanoizi, deci siluetă umană, dar giganţi!? Adică peste doi metri jumate’ până la şapte metri şi jumătate. Ştiţi că există dovezi arheologice care susţin aceste idei şi aceste mituri?! Mituri cu ghilimele, pentru că atunci când există o dovadă arheologică, nu mai e mit. Aşa cum există dovezi arheologice că există dinozauri, aşa există şi dovezi arheologice că au existat pe planetă umanoizi giganţi (…)”, spune utilizatoarea Facebook dr. Adina Alberts, într-un clip video. Ea mai adaugă şi că dovezile în baza cărora susţine existenţa giganţilor dispar mereu pentru că, altfel, „s-ar răsturna toată scara de valori”. În opinia utilizatoarei Facebook, umanoizii giganţi aveau două rânduri de dinţi şi câte şase degete la mâini şi picioare.

În cadrul clipului sunt inserate mai multe fotografii în care apar oseminte umane, despre care utilizatoarea Facebook induce ideea că ar aparţine unor giganţi.

De exemplu, această imagine este atribuită unei specii de umanoid gigant.


De fapt, fotografia reprezintă una dintre descoperirile arheologului Jean Bouyssonie (1877-1965). Este vorba despre rămășițele umane ale unui Homo neanderthalensis, supranumit „bătrânul din Capelă” şi despre care se estimează că ar fi murit în urmă cu aproximativ 60.000 de ani. Această descoperire, făcută de Bouyssonie în anul 1908, este inedită prin faptul că scheletul, care include craniul, maxilarul, majoritatea vertebrelor, câteva coaste, majoritatea oaselor lungi ale brațelor și picioarelor sale, plus unele dintre oasele mai mici ale mâinilor și picioarelor, a fost descoperit aproape intact. A fost intens studiat de cercetători, ca o verigă-lipsă a predecesorilor noștri preistoriciPotrivit datelor arheologice, Homo neanderthalensis era scund şi avea un corp mai robust decât îl au oamenii moderni. Masculii aveau în medie aproximativ 1,68 metri înălţime, iar femelele erau puţin mai scunde, de circa 1,56 metri.

În alte două imagini din clip este prezentat scheletului lui Charles Byrne, supranumit „Gigantul Irlandez”. Într-una dintre fotografii este reprezentată Regina Elisabeta II a Angliei, în timp ce priveşte un un schelet de mari dimensiuni, aflat într-o vitrină.


Este vorba despre rămăsiţele umane ale lui Charles Byrne, o persoană reală, care a trăit în secolul XVII. A fost supranumit „Gigantul Irlandez”, dar suferea de o boală care se numeşte „gigantism acromegalic”, o tulburare a hormonilor de creştere, care face ca procesul de creștere să nu se oprească la vârsta adultă, așa cum se întâmplă în mod normal. Cei afectați de această boală au o speranță de viață mai mică, de aproximativ 40 de ani, dar în prezent, dacă este descoperită din copilărie, boala este tratabilă (însă nu era la acea vreme).  

Charles Byrne a câștigat bani din expunerea propriului corp, considerat o „ciudățenie” la vremea respectivă. A trăit 22 de ani și a murit în 1783. Este considerat cel mai înalt om care a trăit vreodată pe teritoriul Angliei. În urma studierii scheletului, cercetătorii au stabilit că avea 2,31 metri.

O altă imagine de care utilizatoarea Facebook se foloseşte pentru a dovedi așa-zisa existenţă a unei rase gigante de umanoizi este amprenta unei tălpi umane de mari dimensiuni, săpată într-un bloc de piatră.


Această imagine este folosită de adepţii teoriilor conspiraţioniste despre existenţa giganţilor. Unii dintre ei o atribuie unei civilizații străvechi de uriași care ar fi existat pe teritoriul Armeniei, alţii susţin că amprenta a fost descoperită în anul 2016, în provincia Guizhou din China.

Niciuna dintre aceste versiuni nu a fost certificată de arheologi, imaginea neputând fi verificată. Nicio sursă din comunitatea ştiinţifică şi nicio publicaţie credibilă nu au confirmat informaţii despre această așa-zisă descoperire, motiv pentru care ea nu poate fi validată ca atare. 

Un articol publicat pe National Geographic explică cum imaginile apărute în diverse medii online, despre giganți, sunt trucate, unele dintre ele fiind înscrise în concursuri pentru utilizatorii Photoshop.

Dovezile arheologice certificate de oameni de ştiinţă nu au relevat existenţa în istoria umanităţii a unei rase de giganţi

Postarea publicată de utilizatorul Facebook face parte din categoria „teoriilor conspiraţioniste”. Unii dintre adepţii acestor idei mai consideră că Pământul nu ar avea o formă elipsoidală (aici, aici, sau aici) sau că urmele de condensare lăsate de avioanele cu reacţie în timpul zborului ar fi, de fapt, substanţe lansate în atmosferă pentru controlul populaţiei (aici sau aici). 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.