Dezinformări rețele sociale
Data postării: 17.07.2023
www.factual.ro
FALS | Vaccinul nu te face să devii homosexual

Deși campania de vaccinare anticovid s-a încheiat, teoriile antivacciniste continuă să apară. Factual.ro a analizat numeroase discursuri false, începând de la cele „domestice”, care sugerează că vaccinurile nu au niciun efect și nu protejează împotriva Covid19, până la unele mult mai panicarde, care susțin că țările cu cele mai mari rate de vaccinare au și cel mai mare exces de mortalitate sau că vaccinurile anticovid au de două ori mai multe efecte adverse decât toate celelalte vaccinuri din istorie. Am demonstrat de ce aceste discursuri sunt false (dar găsiți și alte exemple aici, aici și aici).

O nouă teorie s-a viralizat în ultima vreme – și anume aceea că vaccinurile anticovid te fac să devii homosexual.

Este afirmația care apare într-un videoclip viral pe Facebook, în care un tânăr, printre altele, explică: „(…) ne-au dat un motiv pentru care să ne vaccinăm de 100 de ori (…). Acum, nu știu cum au făcut-o, nu știu cum aduci mintea unui om într-o asemenea stare încât să își dezvolte încă o personalitate, pe lângă cea pe care a cultivat-o încă de când e mic, care se identifică cu ceea ce este – dat de la mama natură – în așa fel încât să te identifici cu altceva, ceva ce inventezi tu (…)”. Afirmațiile au fost făcute după ce tânărul povestea despre interacțiunea cu o un bărbat despre care el bănuiește că ar fi homosexual, insinuând că vaccinul ar determina homosexualitatea*Captură ecran 17.07.2023

Retorica vaccinului care determină oamenii să devină homosexuali nu e nouă, cel puțin nu în plan internațional. Presa a relatat, în 2021, declarațiile unui cleric din Iran, ayatollahul Abbas Tabrizian, care, pe canalul său de Telegram cu peste 200.000 de urmăritori la acel moment, spunea Nu vă apropiați de cei care au primit vaccinul COVID. Au devenit homosexuali”. Este de menționat că acesta s-a mai făcut remarcat în trecut ca un militant împotriva medicinei occidentale, printr-un videoclip în care dădea foc unui manual de medicină scris de un medic american.

 

Un alt aspect important este și că, în Iran, homosexualitatea sub orice formă este ilegală și se sancționează chiar și cu pedeapsa capitală, după cum arată și Human Rights Watch, o organizație care se ocupă cu investigarea și raportarea abuzurilor care au loc în toate colțurile lumii.

O eventuală legătură între vaccinul împotriva COVID-19 și homosexualitate din punct de vedere științific este, pur și simplu, inexistentă. În primul rând, nici nu se poate stabili, din studiile de până acum, că ar exista un factor biologic (pe care vaccinul să îl poată influența) care să determine „dobândirea” homosexualității. De asemenea, vaccinul în sine nici nu ar putea afecta omul din punct de vedere genetic, pentru că vaccinurile „interacționează” doar cu sistemul nostru imunitar, nu cu ADN-ul. Departamentul pentru Sănătate din Australia notează„(n. red.: Vaccinul) nu intră niciodată în nucleu și nu poate afecta sau nu se poate combina cu ADN-ul nostru în niciun fel pentru a ne schimba codul genetic”. 

Medicul și profesorul din Iowa, SUA, David Verhoeven, citat de insider.com, menționează chiar că singurul lucru din organism pe care vaccinul „se activează” este sistemul imunitar. Deoarece oricum nu există nicio „genă homosexuală”, nu există nicio legătură între vaccinarea împotriva COVID-19 sau a oricărui alt agent patogen și a „deveni” homosexual. 

În concluzie, afirmațiile conform căreia vaccinul ar face oamenii să devină homosexuali sunt false și nu reprezintă decât o rostogolire a unei retorici mai vechi propagate de oameni cunoscuți ca având discursuri homofobe și conspiraționiste.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.