Sanatate
Data verificării: 26.10.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 12 octombrie, senatoarea Diana Șoșoacă a făcut o interpelare în Parlament pe tema Chemtrails și cum sunt folosite pentru o viitoare pandemie. În discursul său, senatoarea și-a justificat interpelarea, adresată mai multor persoane publice de la conducerea unor instituții, prin numeroasele „mărturii” care au apărut pe Facebook – referindu-se, mai ales, la fotografiile cu urme albe lăsate pe cer de unele avioane. 

În data de 6 octombrie 2022, populația a fost îngrijorată de numeroasele dâre apărute pe cerul României, cunoscute sub numele de Chemtrails. Mărturie stau miile de poze publicate pe Facebook de miile de utilizatori din toată țara, pe parcursul întregii zile. Problema este că multe persoane s-au plâns de probleme respiratorii, usturimi ale ochilor, stări de oboseală după apariția acestor dâre. O altă problemă este că, deși persoanele vedeau sau înregistrau video deplasarea acestor avioane pe cerul de deasupra lor, pe aplicațiile de urmărire a traficului aerian, Flightradar24, Airtraffic, Airnav, Radarbox, nu erau prezente avioane pe o rază de 50-100 de km în jurul lor sau erau în afara culoarelor uzuale de zbor”.

Senatoarea a arătat că dârele observate de oameni pe cer nu puteau fi contrails, adică banalele dâre de condens lăsate de avioane, dar și de ce consideră că e necesar ca autoritățile să răspundă cât mai repede întrebărilor sale și să intervină:

Pentru dezambiguizare, trebuie făcută diferența între CONTRAILS și CHEMTRAILS.

CONTRAILS sunt dârele lăsate de avioane în urma arderii carburantului necesar asigurärii propulsiei și sunt compuse în proporție de 99,99% din CO: (dioxid de carbon) și H20 (apă). Această apă este evacuată la presiune şi viteză ridicate sub formă de vapori fierbinți, dar în contact cu mediul rece în care zboară avionul (temperaturi de minus 50 și dincolo de minus 60C) acestea se răcesc aproape instantaneu și sublimează transformându-se în cristale de gheață care formează acele dâre cunoscute sub numele de CONTRAILS (sau dâre de condensare). 

Aceste cristale de gheață se transformă din nou în vapori de apă sub efectul razelor soarelui și se dispersează sub efectul turbionar generat de mişcarea avionului prin aer, astfel că aceste dâre dispar în câteva zeci de secunde”.

Factual.ro a analizat deja teoria despre chemtrails, iar verificarea este disponibilă aici.

Ce verificăm?

Cât pot dura urmele de condensare și dacă acestea nu pot rezista mai mult de câteva secunde.

Verificare

Ideea că guvernele sau anumite forțe mondiale întunecate pulverizează, în mod obișnuit, cu substanțe chimice de la zborurile regulate de pasageri a prins rădăcini în anii 1990. Teoria conspiraționistă a traselor chimice a apărut probabil dintr-un raport din 1996 al Forțelor Aeriene Americane, numit „Vremea ca multiplicator de forță”, care speculează modul în care armata ar putea dezvolta tehnologia de modificare a vremii până în 2025. Un brevet depus în 1991 pentru o tehnică de însămânțare a atmosferei superioare cu particule care ar putea reflecta lumina soarelui, diminuând astfel efectele încălzirii globale (metodă care a devenit, între timp, subramura geoingineriei solare), a alimentat conspirațiile. 

Dar ideea a evoluat pe parcurs, ceea ce înseamnă că astăzi există mai multe componente ale teoriei chemtrail. În ultimii ani, adepții și-au extins acuzațiile, susținând că urmele de condensare sunt folosite pentru a răspândi Covid-19, a distribui vaccinuri, a iniția „controlul minții”, a reduce populația sau a promova vag o „nouă ordine mondială”.

Un grup de cercetători de la Harvard, care lucrează în geoinginerie solară, a definit chemtrails drept teoria conform căreia guvernele sau alte părți sunt implicate într-un program secret pentru a adăuga substanțe chimice toxice în atmosferă de la aeronave într-un mod care formează dâre vizibile pe cer, oarecum asemănătoare cu pistele. Sunt speculate diferite motivații pentru această presupusă pulverizare, inclusiv sterilizarea, reducerea speranței de viață, controlul minții sau controlul vremii. 

Factual.ro a stat de vorbă cu cercetătorul științific Bogdan Antonescu, care ne-a explicat fenomenul care duce la apariția Contrails și cât de mult pot dura acestea. 

“Urmele de condensare” nu sunt ceva nou. Acest tip artificial de nor a început să fie observat din momentul în care oamenii au început să zboare folosind motoare cu reacție. “Urmele de condensare” se formează atunci când gazele (în principal vapori de apă) care părăsesc motorul avionului se amestecă cu aerul mai rece din mediul înconjurător ceea ce duce la formarea cristalelor de gheață. În funcție de caracteristicile mediului înconjurător, “urmele de condensare” pot fi observate pentru un timp scurt sau pentru perioade mai lungi. Altfel, dacă aerul este foarte uscat, atunci cristalele de gheață se vor transforma în vapori de apă, iar “urmele de condensare” vor dispărea în câteva minute. Dacă, în schimb, avionul trece printr-o regiune în care aerul este umed, atunci “urmele de condensare” vor avea un timp de viață mai mare, iar, în timp, lățimea lor va crește. (În acest caz, este destul de greu de diferențiat între “urmele de condensare” și norii de tip cirrus care se formează în mod natural). 

În ceea ce privește compoziția chimică a “urmelor de condensare”, ele sunt în principal formate din vapori de apă, la care se adaugă dioxid de carbon și cantități foarte mici de hidrocarburi nearse, oxizi de azot și particule de funingine. Nu avem de-a face cu amestecuri de substanțe folosite în scopuri militare”.

NASA a publicat, pe site-ul oficial, o serie de observații pe baza informațiilor culese de sateliți și a arătat că există situații în care dârele de condensare pot rămâne pe cer până la 14 ore. 

Temperatura și umiditatea aerului influențează cât de mult durează o dâră de condensare. Când aerul este uscat, Contrails durează doar câteva secunde sau minute. Dar atunci când aerul este umed, Contrails pot fi de lungă durată și se pot lăți spre exterior până când devin dificil de distins de norii cirrus naturali. Sateliții au observat aglomerări de dâre care durează până la 14 ore, deși majoritatea rămân vizibile timp de patru până la șase ore”.

Concluzie

Afirmația senatoarei Diana Șoșoacă, care stă la baza interpelării sale parlamentare, este FALSĂ.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.