Gabriela Firea (PSD, senator)
„Testele în România sunt foarte scumpe. [...] În toată Europa, testele PCR sunt ieftine, [...] un test nu depășește 20-25 de euro”.
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 28.04.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Antena 3 (min. 40:35)

Context

Gabriela Firea, senatoare PSD, a afirmat, într-o emisiune televizată din 22 aprilie: Testele în România sunt foarte scumpe. […] În toată Europa, testele PCR sunt ieftine, […] un test nu depășește 20-25 de euro”.

Ce verificăm?

Dacă în celelalte țări din Uniunea Europeană testele PCR sunt mai ieftine decât în România.

Verificare

Pentru a vedea care este valoarea de adevăr a afirmației de mai sus, ne-am uitat la prețurile testelor PCR din câteva țări din Uniunea Europeană și am avut în vedere la fiecare și PIB-ul pe cap de locuitor. 

România

În martie 2021, unul dintre membrii echipei Factual a fost contact direct al unei persoane diagnosticate cu Covid19, dar fără simptome. Redactorul Factual a primit decizie de carantinare și a sunat la Direcția de Sănătate Publică, în calitate de cetățean obișnuit, pentru testare. A doua zi, o ambulanță cu echipă specializată a prelevat probe de la contactul direct, iar peste încă o zi a venit și rezultatul. Testarea a fost gratuită în acest caz. 

În alte situații, de exemplu când un cetățean român are nevoie de un test PCR pentru a putea trece granița unei țări, testul se face contracost în centre specializate.

Conform unei analize făcute de Consiliul Concurenței, în România, prețul mediu al unui test RT-PCR pentru detectarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 este de 322 lei (aproximativ 65 de euro). Prețul real al testului diferă în funcție de clinica medicală unde se efectuează, acesta variind între 270 de lei (54 de euro) și 390 de lei (79 de euro). Prețurile au scăzut față de anul trecut, arată analiza Consiliului Concurenței. În urmă cu un an, prețul unui test ajungea până la 520 de lei (105 euro). 

În 2020, produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de 8780 euro

Ungaria

Începând de toamna trecută, guvernul maghiar a introdus un preț fix pentru efectuarea testelor PRC, astfel încât fiecare laborator oferă servicii de testare contra unui preț de 19.500 de forinți (aproximativ 54 de euro).

În 2020, produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de 12.640 euro.

Franța

În Franța, testul PCR este gratuit. Conform informațiilor aparținând guvernului francez, costul testului este acoperit de asigurarea de sănătate. Franța a luat această măsură tocmai pentru a facilita depistarea virusului. 

Anunțul rambursării tuturor testelor PCR efectuate în țară a fost făcut în iulie 2020, de către ministrul francez al sănătății, Olivier Véran. Decizia de rambursare a costurilor se aplică inclusiv laboratoarelor private. 

În 2020, produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de 30.480 euro.

Germania

În Germania, în acest moment, există multe centre unde cetățenii se pot testa în mod gratuit cu teste rapide, urmând ca, mai apoi, să fie retestați cu un test PCR, care, după caz, poate fi gratuit sau nu. Spre exemplu, în Berlin, dacă cetățenii prezintă simptome de coronavirus sau dacă medicul de familie le recomandă acest test, pot să-și facă un test PCR, iar asigurarea medicală acoperă prețul testului. Testul la cerere, pentru persoanele fără simptome, nu este gratuit. La fel, dacă persoana vine dintr-o zonă de risc, trebuie să-și acopere singură prețul testului. Un test PCR în centrele oficiale costă 69 de euro, cel mai ieftin costând 49 de euro. 

În 2020, produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de 34.060 euro.

Grecia

În Grecia, prețul testelor PCR este plafonat la 60 de euro. 

În 2020, produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de 16.300 euro.

Spania

Testul PCR este gratuit pentru rezidenții spanioli care prezintă simptome de coronavirus. În cazul firmelor private, conform Organización de Consumidores y Usuarios, un test PCR variază între 130 și 240 de euro. 

În 2020, produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de 22.350 euro.

Italia

În clinicile private, potrivit unui studiu realizat de asociația italiană de consumatori Altroconsumo, prețul mediu al unui test PCR, la sfârșitul lunii noiembrie anul trecut, era de 86 de euro. Studiul a avut în vedere 130 de laboratoare din regiunile Lombardia, Emilia-Romagna, Piemont, Veneto, Lazio și Campania.

Prețurile medii pentru un test diferă de la o regiune la alta. De exemplu, în regiunea Emilia-Romagna, prețul mediu al unui test PCR ajunge la 105 euro, pe când, în regiunea Lazio, prețul mediu este de 60 de euro. 

Cel mai mare preț dezvăluit de studiu pentru un test PCR a fost de 150 de euro, în Emilia-Romagna, iar cel mai mic preț a fost de 50 de euro, în Campania. 

În cazul în care testele sunt solicitate de Azienda Sanitaria Locale (direcția locală de sănătate publică), testele sunt gratuite

În 2020, produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de 24.640 euro.

Belgia

Potrivit Institutului Național de Sănătate din Belgia, prețul unui test PCR este de 47.18 euro, variind în funcție de laborator.

Pentru a putea fi acoperite de asigurarea de sănătate, testele trebuie să îndeplinească anumite condiții

În 2020, produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de 33.560 euro

Portugalia

În sistemul de sănătate public, testele sunt gratuite, însă, dacă ne uităm la laboratoarele private, costul unui test PCR ajunge și la 100 de euro. În centrele Crucii Roșii, prețul este de 60 de euro. 

În 2020, produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de 17.180 euro.

Polonia

Ne-am uitat și la prețurile pe care le au clinicile private în Polonia. Spre exemplu, la această clinică, prețul unui test PCR este de 420 de zloți (aprox. 92 de euro). 

În 2020, produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de 12.680 euro.

Concluzie

Afirmația Gabrielei Firea este falsă. Cu toate că prețul testelor PCR variază în multe țări, în unele fiind chiar gratis, România nu are cele mai mari prețuri. În România, testul PCR costă când cetățeanul îl face la cerere, de exemplu pentru a se deplasa în alte țări.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.