Gabriela Firea (PSD, senator)
„În dimineața groazei când a izbucnit incendiul de la Matei Balș nu era nicio avarie în zonă, deci nu mai dați vina pe Firea și compania înființată de mine și echipa mea - Termoenergetica (...).Și prin care am reabilitat 270 km de conductă, ceea ce nu va face în 4 ani colegul dvs de la primărie.”
Trunchiat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 27.02.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 31 ianuarie 2021, într-un mesaj adresat ministrului Sănătății pe Facebook, Gabriela Firea – senator PSD și fost primar al Capitalei a scris, printre altele:

 „În dimineața groazei când a izbucnit incendiul de la Matei Balș nu era nicio avarie în zonă, deci nu mai dați vina pe Firea și compania înființată de mine și echipa mea – Termoenergetica (…).Și prin care am reabilitat 270 km de conductă, ceea ce nu va face în 4 ani colegul dvs de la primărie.”

Ce verificăm?

Cât din rețeaua termoenergetică a fost reabilitată în mandatul Gabrielei Firea.

Verificare

Sistemul de transport şi distribuție gestionat de Compania Municipală Termoenergetica are în total 3.917,39 km:

  • 954,09 km conducte în reţeaua termică primară;
  • 2.963,3 km conducte în reţeaua termică secundară.

Primăria Capitalei ne-a transmis că în mandatul fostului primar Gabrielei Firea:

„Compania Municipală Termoenergetica a reabilitat conducte din reţeaua de termoficare a Municipiului București pe o lungime de 64,26 km pe magistralele principale și 213,78 km rețelele secundare”.

Adică un total de 278,04 km de conducte au fost reabilitați, astfel:

Primăria Capitalei a mai precizat că prin Compania Municipală Energetică București (absorbită de Termoenergetica în iulie 2019) au mai fost înlocuite alte 7,21 km de conducte între 2019 și 2020, astfel:

  • 6,57 km conductă preizolată pe magistralele principale;
  • 639,36 metri conductă aferentă devierii rețelei primare din amplasamentul pasajului Doamna Ghica.

Asta înseamnă că în cei patru ani de mandat al fostului primar a fost reabilitată 7% din rețeaua de termoficare a orașului București.

O hotărâre din 2019 a Consiliului General al Municipiului București arată că majoritatea conductelor din rețeaua de termoficare este mai veche de 25 ani:

Lipsa reabilitării și vechimea acestor conducte a făcut ca pierderile de apă înregistrate de ELCEN (care produce energia termică şi o trimite către Termoenergetica) să crească semnificativ.

În 2016, când Gabriela Firea a preluat mandatul de primar general al Capitalei, pierderile de apă în rețeaua primară erau de aproximativ 700 – 800 tone pe oră în sezonul cald.

În 2020, pierderile au ajuns la 1800 de tone pe oră.

Am verificat anterior aici și aici aceste date.

Concluzie

Afirmația fostului primar al Capitalei Gabriela Firea este trunchiată. Este adevărat că mandatul său au fost reabilitați 270 km de conductă de termoficare prin Compania Municipală Termoenergetica. Asta reprezintă doar 7% din rețeaua totală, în condițiile în care sistemul continuă să se degradeze, iar pierderile de apă au crescut.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.