Klaus Iohannis (Președintele României)
„Trebuie să ținem cont de Constituție, care constituție este foarte fermă. Mandatul de parlamentar este de patru ani, punct. Nu poate fi prelungit acest mandat.”
Fals
Barometru Factual
Electoral
Data verificării: 19.08.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Youtube (min 17:32)

Context

Președintele Klaus Iohannis a declarat în 29 iulie 2020: 

„Trebuie să ținem cont de Constituție, care constituție este foarte fermă. mandatul de parlamentar este de patru ani, punct. Nu poate fi prelungit acest mandat.”

Ce verificăm?

Dacă mandatul de parlamentar poate fi prelungit.

Verificare

Articolul 63 din Constituția României spune că: 

„(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.

(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

(3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.

(4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.”

Articolul 7 din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor arată că: 

„(6) Mandatul de deputat sau de senator se prelungeşte de drept în cazul în care mandatul Camerei din care face parte se prelungeşte de drept în conformitate cu prevederile art. 63 alin. (1) şi (4) din Constituţia României, republicată.”

Concluzie

Afirmația președintelui Klaus Iohannis este falsă. Potrivit Constituției, mandatul de parlamentar, care durează patru ani, se poate prelungi în situații excepționale, „de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă”.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.