Klaus Iohannis (Președintele României)
„Golăneala Guvernului PSD de astăzi a depășit orice limită. Nu trec nici măcar trei zile fără să dea o Ordonanță într-un domeniu sau altul.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 31.03.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: presidency.ro

Context

Președintele Klaus Iohannis a făcut următoarea declarație pe 28 martie 2019, când a anunțat referendumul pentru Justiție:

„Golăneala Guvernului PSD de astăzi a depășit orice limită. Nu trec nici măcar trei zile fără să dea o Ordonanță într-un domeniu sau altul.”

Acesta a mai adăugat că:

“Nu este nici în spiritul Constituției, nu servește nici echilibrului democratic al puterilor în stat ca Guvernul să apeleze atât de des la ordonanțe de urgență. Ordonanțele de urgență, practic, și-au pierdut menirea esențială și au devenit, în timpul acestui accident regretabil al democrației, care este guvernarea PSD, un instrument folosit abuziv, în exces, eludând astfel orice control de constituționalitate înainte de intrarea în vigoare a Ordonanței. Trebuie să punem punct acestei practici și trebuie să o facem acum.”

Ce verificăm?

Cât de des a emis Guvernul PSD-ALDE ordonanțe de urgență.

Verificare

Alianța PSD-ALDE a ajuns la guvernare pe 4 ianuarie 2017.  Așadar, pentru a verifica ce spune președintele Klaus Iohannis, ne vom uita pe ordonanțele de urgență emise în toți cei trei ani de guvernare: 2017, 2018 și 2019.

Le găsim pe site-ul Camerei Deputaților și observăm că:

 • În anul 2017 s-au emis 117 ordonanțe de urgență. Au fost săptămâni în care nu s-au emis deloc ordonanțe de urgență, dar au fost situații în care s-au emis câte opt sau chiar zece ordonanțe în aceeași zi, media anuală fiind de una la trei zile calendaristice.
 • În anul 2018 s-au emis 114 ordonanțe de urgență. Au fost și în acest an săptămâni în care nu s-au emis deloc ordonanțe de urgență, dar există situații în care s-au emis mai multe ordonanțe în aceeași zi, media fiind de una la trei zile calendaristice.
 • În anul 2019 s-au emis, până la sfârșitul lunii martie, 16 ordonanțe de urgență. Adică în 2019, guvernul a dat cam o ordonață la 5 sau 6 zile. Anul nu s-a încheiat încă.

Dar să ne uităm și la situația din anii precedenți, pentru a vedea dacă actualul guvern este singurul care a făcut performanță în emiterea de ordonanțe (ne-am uitat la medie, altminteri, dacă ar fi să luăm literal interpretarea referitoare la zile, ar însemna că unele guverne au dat în unele zile câteva ordonanțe de urgență la interval de câteva minute). Situația arată așa:

 • 2016 99 Ordonanțe de Urgență (cam una la 3-4 zile calendaristice)
 • 201568 Ordonanțe de Urgență (cam una la 5 zile calendaristice)
 • 201495 Ordonanțe de Urgență (cam una la 3-4 zile calendaristice)
 • 2013 117 Ordonanțe de Urgență (cam una la 3 zile calendaristice)
 • 201296 Ordonanțe de Urgență (cam una la 3-4 zile calendaristice)
 • 2011126 Ordonanțe de Urgență (cam una la 2-3 zile calendaristice)
 • 2010133 Ordonanțe de Urgență (cam una la 2-3 zile calendaristice)
 • 2009 117 Ordonanțe de Urgență (cam una la 3 zile calendaristice)

Concluzie

Afirmația președintelui Klaus Iohannis este parțial adevărată. Este drept că guvernarea PSD a emis, în medie, cam o ordonanță la trei zile, dar dacă ne uităm în urmă, nu este singura care a făcut asta.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.