Klaus Iohannis (Președintele României)
N-o să vă vină să credeți, sunt 70 de politicieni care au fost sau sunt miniștri în aceste guverne în nici 2 ani. Așa nu se poate guverna.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 22.11.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi 24

Context

După ce PSD a revenit cu alte propuneri de miniştri pentru a completa echipa guvernamentală, în urma refuzului lui Klaus Iohannis de a numi două dintre persoanele propuse de partid, Preşedintele a anunţat că nu va opera nicio modificare asupra componenţei guvernului până după ziua naţională. Acesta a declarat următoarele:

 

N-o să vă vină să credeți, sunt 70 de politicieni care au fost sau sunt miniștri în aceste guverne în nici 2 ani. Așa nu se poate guverna.

Ce verificăm?

Câţi miniştri au fost în total în guvernele PSD de la alegerile din 2016 până în prezent.

Verificare

Am alcătuit tabelul de mai jos în care am cuprins toate guvernele PSD de după alegeri; persoanele evidenţiate apar de mai multe ori, pe diverse posturi. Nu am inclus şi propunerile refuzate de Preşedinte, ci doar modificările survenite prin numire așa cum apar ele în decretele semnate și publicate în Monitorul Oficial:

Succesiune ministri – 2016-2018

Din tabelul de mai sus, observăm că:

 

  • coaliția PSD-ALDE a operat nu mai puțin de 81 de schimbări pe poziții în perioada de la preluarea guvernării pe 4 ianuarie 2017 și până în prezent
  • 67 de persoane s-au succedat în guverne în intervalul de timp descris pe diverse poziții
  • 57 de persoane au ocupat câte o singură funcție
  • 4 persoane au ocupat, succesiv sau concomitent (ca interimari) câte 3 funcții
  • 6 persoane au ocupat, succesiv sau concomitent (ca interimari) câte 2 funcții

Concluzie

Afirmațiile Președintelui României sunt parțial adevărate – 67 de politicieni au ocupat funcții de miniștri în cei nici doi ani de când PSD-ALDE are guvernarea României (deși aici domnul Tudorel Toader ar dori probabil să fie scos din calcul pentru că insistă că nu este politician). Permutările pe diversele poziții sunt și mai multe, fiind operate 81 de schimbări din ianuarie 2017 până acum, însă câțiva politicieni au deținut și câte două sau trei poziții în decursul celor doi ani.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.