Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

07.02.2018

România a înregistrat cele mai mari scumpiri ale carburanților din Uniunea Europeană din cauza supraaccizei introduse de PSD - ALDE.

Siegfried Mureșan

Europarlamentar PNL

Sursa afirmației: Facebook

Adevărat

Context

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a făcut următoarea declaraţie despre preţul combustibilului pe pagina sa oficială de Facebook:

 

România a înregistrat cele mai mari scumpiri ale carburanților din Uniunea Europeană din cauza supraaccizei introduse de PSD – ALDE.

 

 

 

Ce verificăm?

Dacă România este ţara europeană care a înregistrat cele mai mari scumpiri ale carburanţilor.

Verificare

(Am mai vorbit despre cum a influenţat reintroducerea supraaccizei în toamna anului trecut preţul la pompă aici, aici, aici, aici şi aici; am arătat că eliminarea supraaccizei a dus la scăderea preţului resimţit de consumator şi că reintroducerea ei a produs majorări ale preţului la pompă)

 

Vom relua un scurt istoric al supraaccizei:

 

După cum am procedat şi în articolele anterioare, vom consulta cifrele din buletinul săptămânal al Comisiei Europene; dat fiind faptul că Siegfried Mureşan indică supraacciza drept cauză principală a scumpirii combustibilului, ne vom uita la datele disponibile înainte de introducerea supraaccizei (începutul lunii septembrie 2017) şi le vom compara cu cele din prezent, pentru toate statele UE.

Putem observa că cea mai mare creştere înregistrată în perioada septembrie 2017-ianuarie 2018 este înregistrată de România: 13,1% (benzină), respectiv 16,09% (motorină).

 

 

Concluzie

Afirmaţia lui Siegfried Mureşan este adevărată. După reintroducerea supraaccizei, în septembrie 2017, România a înregistrat cea mai mare creştere a preţului la pompă la nivelul Uniunii Europene.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.