Siegfried Mureșan (Europarlamentar PNL)
România a înregistrat cele mai mari scumpiri ale carburanților din Uniunea Europeană din cauza supraaccizei introduse de PSD - ALDE.
Adevărat
Barometru Factual
Energie
Data verificării: 07.02.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a făcut următoarea declaraţie despre preţul combustibilului pe pagina sa oficială de Facebook:

 

România a înregistrat cele mai mari scumpiri ale carburanților din Uniunea Europeană din cauza supraaccizei introduse de PSD – ALDE.

 

 

 

Ce verificăm?

Dacă România este ţara europeană care a înregistrat cele mai mari scumpiri ale carburanţilor.

Verificare

(Am mai vorbit despre cum a influenţat reintroducerea supraaccizei în toamna anului trecut preţul la pompă aici, aici, aici, aici şi aici; am arătat că eliminarea supraaccizei a dus la scăderea preţului resimţit de consumator şi că reintroducerea ei a produs majorări ale preţului la pompă)

 

Vom relua un scurt istoric al supraaccizei:

 

După cum am procedat şi în articolele anterioare, vom consulta cifrele din buletinul săptămânal al Comisiei Europene; dat fiind faptul că Siegfried Mureşan indică supraacciza drept cauză principală a scumpirii combustibilului, ne vom uita la datele disponibile înainte de introducerea supraaccizei (începutul lunii septembrie 2017) şi le vom compara cu cele din prezent, pentru toate statele UE.

Putem observa că cea mai mare creştere înregistrată în perioada septembrie 2017-ianuarie 2018 este înregistrată de România: 13,1% (benzină), respectiv 16,09% (motorină).

 

 

Concluzie

Afirmaţia lui Siegfried Mureşan este adevărată. După reintroducerea supraaccizei, în septembrie 2017, România a înregistrat cea mai mare creştere a preţului la pompă la nivelul Uniunii Europene.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.