Sorin Cîmpeanu (PNL, ministrul Educației)
„Şcolile din România, cele aproape 17.000 de şcoli cu personalitate juridică şi structuri arondate funcţionează în 26.471 de clădiri în total. Dintre acestea 15% au autorizaţie la incendiu, aproape 20% sunt în curs de obţinere a acestei autorizaţii, aproape 50% nu necesită, conform legii autorizaţie. (...) şi sunt 15% care conform legii au nevoie de autorizaţii de securitate la incendiu şi nu au această autorizaţie.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Educatie
Data verificării: 27.02.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1 TV

Context

Sorin Cîmpeanu – ministrul Educației – a declarat pe 31 ianuarie 2021:

„Şcolile din România, cele aproape 17.000 de şcoli cu personalitate juridică şi structuri arondate funcţionează în 26.471 de clădiri în total. Dintre acestea 15% au autorizaţie la incendiu, aproape 20% sunt în curs de obţinere a acestei autorizaţii, aproape 50% nu necesită, conform legii, autorizaţie. (…) şi sunt 15% care conform legii au nevoie de autorizaţii de securitate la incendiu şi nu au această autorizaţie.”

Ce verificăm?

Școlile și autorizaţiile acestora la incendiu.

Verificare

Avizul și Autorizația ISU 

 

Avizul de securitate la incendiu este un pas premergător pentru obținerea autorizației de construire a unei clădiri.

Autorizația de securitate la incendiu certifică faptul că o clădire îndeplinește măsurile de securitate la incendiu impuse de reglementările tehnice de proiectare și se emite după o verificare în teren. 

Deci, avizul se obține în faza de proiectare a unei clădiri, iar autorizația după ce a aceasta fost construită.  Ambele se emit de inspectoratele pentru situații de urgență județene și al municipiului București. (legea 307/2006). 

Categoriile de construcții și amenajări care trebuie avizate și/sau autorizate din punct de vedere al securității la incendiu sunt reglementate prin HG nr. 571/2016

Astfel, construcțiile pentru învățământ, supraveghere, îngrijire sau cazare/ adăpostire a copiilor preșcolari, elevilor, studenților au nevoie de avizări și autorizări pentru securitatea la incendiu doar dacă au o suprafață mai mare de 150 mp (anexa 1)

 

Situația actuală

 

În anul școlar 2020-2021 sunt 17.284 școli la nivel întregii țări, conform datelor publicate de Ministerul Educației în 30 octombrie 2020. 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) ne-a transmis că la 1 ianuarie 2021 avea înregistrate 25.492 de construcții pentru învățământ preuniversitar, în care unitățile își desfășoară activitatea, iar dintre acestea:

  • 3.865 de clădiri dețineau autorizație de securitate la incendiu (15,16%)
  • 4.036 de clădiri trebuiau să obțină autorizație de securitate la incendiu, dar nu o aveau (15,83%)
  • 17.591 de clădiri nu făceau obiectul autorizării privind securitatea la incendiu (69%)

IGSU mai precizează că alte 888 de construcții sunt în curs de conformare la cerința securitate la incendiu, pentru ele fiind emis deocamdată doar avizul de securitate la incendiu. 

Concluzie

Afirmațiile ministrului Educației Sorin Cîmpeanu sunt parțial adevărate. Potrivit IGSU, puțin peste 15% dintre clădirile în care funcționează unități de învățământ au autorizaţie la incendiu, și alte peste 15% nu au deloc această autorizație, fără să fi făcut demersuri în acest sens. 

Doar 888 de construcții sunt în curs de autorizare, ele având deocamdată doar avizul de securitate la incendiu. Aproape 70% nu necesită acest tip de autorizare.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.