Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„Am văzut ca inflația a revenit pe o traiectorie descendentă" (Min:03:58)
Trunchiat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 05.04.2024
www.factual.ro

Context

În ședința de Guvern din 14 martie 2024, premierul Marcel Ciolacu a declarat că guvernul trebuie să se concentreze asupra menținerii sub control a prețurilor la energie și alimentele de bază și că, în România, rata inflației este în scădere, fără să precizeze o perioadă la care se raportează. 

„Principalul efort va fi, în următoarele două săptămâni, să îmbunătățim mecanismele care țin sub control prețurile le energie, gaze și alimentele de bază. Am văzut că inflația a revenit pe o traiectorie descendentă, iar Banca Națională a României prevede că va ajunge sub 5% la finele anului”. (Min 03:49)

Ce verificăm?

Cum a evoluat rata inflației în România.

Verificare


Inflația


Pe 13 martie 2024, cu o zi înainte de ședința de Guvern, Institutul Național de Statistică a publicat date privind inflația și evoluția prețurilor de consum pentru februarie 2024. 

Conform documentului, rata inflației a fost de 7.2% comparativ cu aceeași lună a anului trecut. 

Comunicatul INS mai arată că prețurile sunt într-adevăr în creștere. Datele arată că alimentele s-au scumpit cu 4,48%, mărfurile nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.

Banca Națională a României a publicat raportul asupra inflației, în care este prognozată o rată de 4,7% pentru finele acestui an. Aceste date arată într-adevăr că inflația, în România, este în scădere.

Totuși, datele BNR mai arată că rata inflației va crește ușor în această vară, pentru că Guvernul preconizează măriri de accize, după alegerile din iunie.

Potrivit raportului  publicat de BNR în februarie 2024, „având în vedere și majorarea accizei la combustibili prevăzută pentru luna iulie, impactul total al modificărilor impozitelor indirecte este evaluat la 0,9 puncte procentuale în decembrie 2024, acesta urmând a se reduce la 0,2 puncte procentuale la finele anului viitor”.

De asemenea, același document explică valoarea inflației în contextul incertitudinilor și riscurilor generate de modalitatea în care au fost făcute cheltuielile bugetare în 2023, coordonatele programului bugetar aprobat pentru 2024, implicațiile noii legislații privind pensiile și dinamica salariilor în sectorul public.


Inflația la nivelul Uniunii Europene


Datele Eurostat arată că de la începutul acestui an, România a avut cea mai mare rată a inflației. 

Acest lucru înseamnă că economia României își revine mai lent decât în celelalte țări europene, unde, de asemenea, ratele inflației sunt în scădere.

Concluzie

Declarațiile premierului Marcel Ciolacu sunt trunchiate. În februarie 2024, rata inflației a fost mai scăzută decât în luna precedentă sau decât în februarie 2023. Însă, raportat la celelalte țări din Uniunea Europeană, România are în prezent cea mai mare rată a inflației.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.