Călin Popescu Tăriceanu (ALDE)
Învățământul universitar românesc începe să își facă tot mai mult simțită prezența în elita mondială. De anul viitor, cinci universități din România se vor regăsi în topul celor mai bune 1.000 de universități, conform Times Higher World University Rankings.
Adevărat
Barometru Factual
Educatie
Data verificării: 03.10.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Cu ocazia începerii noului an universitar, Călin Popescu Tăriceanu a declarat pe pagina oficială de Facebook următoarele:

 

“Învățământul universitar românesc începe să își facă tot mai mult simțită prezența în elita mondială. De anul viitor, cinci universități din România se vor regăsi în topul celor mai bune 1.000 de universități, conform Times Higher World University Rankings. Este o performanță încurajatoare pentru mediul universitar și un semn că lucrurile încep să meargă într-o direcție bună. Ca fost cadru didactic universitar înțeleg cât de dificil este să te afli în elita mondială, să rămâi printre cei mai buni și vreau să îi felicit pe toți cei care prin munca lor au făcut posibil acest progres.”

 

Ce verificăm?

Câte universități din România se vor regăsi în topul celor mai bune 1.000 de universități, conform Times Higher World University Rankings.

Verificare

Times Higher Education este principalul furnizor de date statistice pentru instituţiile bazate pe cercetare  în ceea ce priveşte învăţământul superior din întreaga lume. Analizele furnizate de THP au la bază treisprezece  indicatori de performanţă care sunt grupaţi pe cinci mari domenii, şi anume:

 

  1. Învăţământ (mediul de învăţare)
  2. Cercetare (volum, venituri, reputaţie)
  3. Referinţe (gradul de citare)
  4. Perspectiva internaţională (personal, studenţi, cercetare)
  5. Venitul în industrie (transferul de cunoştinte)

 

Din ultimul raport pentru anul 2018 putem observa că în topul celor 1,000 universităţi din lume se regăsesc cinci universităţi din România:

Cu excepția univerisității Babeș-Bolyai (care are un scor mai bun în 2018 față de 2017), toate celelalte universități s-au situat mai bine în acest clasament în anii precedenți.

 

De asemenea, din tabelul de mai sus se poate oberva că, în afară de indicatorul „Research”, toate celelalte universități au scoruri bune pe celelalte domenii, „note” care le-ar permite să se situeze cu până la o sută de poziții mai sus în clasament.

 

Domeniul cercetării este cel mai sensibil la contextul politic și economic național, deoarece depinde foarte mult de alocarea și distribuirea fondurilor pentru cercetare, alocate din banii publici prin decizie politică.

 

Concluzie

Declaraţia lui Călin Popescu Tăriceanu este  adevărată.

Cinci universități române se vor regăsi, într-adevăr, în 2018 în topul celor mai bune 1.000 de universități, conform Times Higher World University Rankings, însă patru dintre ele se regăseau deja în acest top din anii precedenți, așa că educația românească nu începe să conteze în elita mondială a universităților.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.