Sorin Grindeanu (PSD, ministrul Transporturilor)
La nerealizări sunt incluse două măsuri la care președintele PSD, domnul Liviu Dragnea, a spus că se renunță: TVA zero la locuințe și TVA zero la publicitate.
Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 15.06.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpress

Context

Miercuri, 14 iunie 2017, Comitetul Executiv al Partidului Social Democrat a hotărât retragerea sprijinului politic acordat la începtului anului 2017 Guvernului Grindeanu. În acest context, premierul în funcție, Sorin Grindeanu, a declarat:

La nerealizări sunt incluse două măsuri la care președintele PSD, domnul Liviu Dragnea, a spus că se renunță: TVA zero la locuințe și TVA zero la publicitate.

Ce verificăm?

Verificăm care este stadiul celor două măsuri promise prin programul de guvernare.

Verificare

Atât în programul electoral, cât și în programul de guvernare asumat de PSD – ALDE în Parlament, apar următoarele măsuri legate de TVA 0%:

”Vom extinde cota 0% de TVA pentru vânzarea de locuințe, publicitate și pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 martie 2017” (pagina 9).

În raportul de evaluare a Guvernului dat publicității de PSD, la pagina 25, găsim cele trei măsuri ca fiind neîndeplinite, deși se află în Parlament:

Într-adevăr, în Parlament se află un proiect de lege pe această temă, proiect inițiat chiar de Liviu Dragnea și înregistrat la Senat pe 22 februarie 2017. Proiectul de lege, în forma inițiatorului, prevede:

În ceea ce privește TVA, trebuie precizat că, la nivelul Uniunii Europene, există DIRECTIVA 2006/112/CE A CONSILIULUI din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată.

Potrivit Directivei, pentru că ne aflăm într-o piață unică, statele membre aplică o cotă standard a TVA, care este fixată de fiecare stat membru ca procent din baza de impozitare și care este aceeași pentru livrarea de bunuri și pentru prestarea de servicii. Cota standard nu poate fi mai mică de 15 %.

Pe lângă această cotă minimală, legislația europeană permite cote reduse. Potrivit articolului 98 din Directivă, cotele reduse se aplică numai livrărilor de bunuri sau prestărilor de servicii din categoriile prevăzute în anexa III, dar și cotele reduse se fixează ca procent din baza de impozitare, care nu poate fi mai mic de 5 %.

 

Există și posibilitatea scutirii de TVA, însă legislația europeană prevede niște cazuri specifice când această scutire este permisă. În ceea privește domeniul agricol, lucrurile pot fi interpretabile. Însă dacă e să ne uităm la cele două exemple date de premierul Grindeanu, putem observa următoarele lucruri:

 

  • În lista bunurilor și serviciilor care pot fi scutite de TVA, nu se regăsesc serviciile de difuzare de publicitate prin mass-media
  • În ceea ce privește locuințele, articolul 12 al Directivei pune niște condiții foarte clare – scutirea de TVA poate apărea doar înainte de prima ocupare a acestora. Statele membre pot aplica alte criterii decât cel al primei ocupări, precum perioada scursă între data terminării construcției și data primei livrări sau perioada scursă între data primei ocupări și data următoarei livrări, cu condiția ca perioadele respective să nu depășească cinci ani și, respectiv, doi ani.

 

Așadar, cele două promisiuni nu puteau fi oricum onorate în forma promisă prin Programul de guvernare fără riscul de a declanșa o procedură de infringement împotriva României.

Este posibil ca și inițiatorul promisiunii și al legii, Liviu Dragnea, să fi descoperit acest lucru. Ceea ce este cert este că pe 30 mai 2017 acesta a fost întrebat dacă este adevărat că s-a renunțat la ideea de TVA 0 pentru publicitate și locuințe și a răspuns că:

Da, este, de asta am şi lungit-o atât de mult. Cei din domeniul publicităţii şi din zona presei au spus că această măsură, chiar dacă poate avea efecte bune, poate avea şi efecte perverse, în sensul că ar trebui să aştepte mult la rambursarea de TVA şi cei din zona de construcţii de locuinţe la fel. Din moment cei ei, cei care erau beneficiarii, nu sunt de acord, rămânem doar cu zero la input-urile în agricultură pentru că acolo situaţia este inversă. Ei sunt obligaţi să vândă cu TVA zero produsele, în schimb input-urile intră cu TVA şi tot aşa aşteaptă un an sau doi până se rambursează TVA.

Concluzie

Afirmația lui Sorin Grindeanu este adevărată – Liviu Dragnea este cel care a spus că renunță la promisiunile legate de TVA 0 pentru publicitate și vânzarea de locuințe. Motivul dat de acesta este acela că, în urma consultării cu beneficiarii, s-ar fi renunțat la idee. În fapt, legislația europeană făcea oricum cvasi-imposibilă implementarea acestor promisiuni.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.